Εξάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις

Εξάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες εξάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις μέχρι να προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ τουλάχιστον 2.500 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα των δήμων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους και έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους βουνά από σκουπίδια στους δρόμους.

Η σχετική διάταξη προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ήδη, όπως έγραψε η «Κ», δρομολογείται την προσεχή εβδομάδα διευρυμένη σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να βρεθεί λύση τόσο στο θέμα των συμβασιούχων που απασχολούνται επί σειρά ετών στο Δημόσιο όσο και εκείνων που εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων και η παράταση των συμβάσεών τους κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε εκτενώς σε συνέντευξή του (Real Fm) ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι, προκειμένου να ξεπεραστεί ενδεχόμενος νέος «σκόπελος» αντισυνταγματικότητας, η διάταξη θα προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων (σ.σ. και όχι την παράτασή τους), ενώ θα γίνεται επίκληση «έκτακτων αναγκών και λόγων δημόσιας υγείας». Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε και τη «διάσταση απόψεων» που έχει με τη συναρμόδια υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη ως προς το αν οι εξαγγελθείσες από τον ίδιο 2.500 προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων θα προσμετρηθούν στον κανόνα 1 προς 4 που διέπει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο για το 2017 βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων. Από πλευράς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επισημαίνεται ότι έχει γίνει η συζήτηση με την τρόικα αλλά δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος. Στον αντίποδα, ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα εξαιρεθούν, καθώς αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αρκετοί δήμοι έχουν δηλώσει αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων τους από τα ανταποδοτικά τέλη, γεγονός που δημιουργεί «κενό» στο όλο σκεπτικό.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη θέση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Υπάρχει νόμος. Εγώ γνωρίζω ξεκάθαρα τι λένε οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και τι λένε οι νόμοι και αυτό σας αναφέρω (….) δεν είπα ότι δεν ξέρω τι λέει η κ. Γεροβασίλη. Σας είπα τι λέει ο νόμος. Και δεν έχω ακούσει κάποια δημόσια δήλωση της κ. Γεροβασίλη για το θέμα».

Αναφερόμενος στους 6.100 συμβασιούχους της καθαριότητας των δήμων, οι οποίοι, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα πρέπει να απολυθούν, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Επιχειρούμε να βρούμε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους μέχρι τώρα εργαζομένους να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα με μια νέα σύμβαση λίγων μηνών. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση μέχρι τις νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία που θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου».

Ως προς τις 2.500 προσλήψεις μόνιμων στην καθαριότητα των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοικτό να είναι και περισσότερες ανάλογα με τις ανάγκες των δήμων, όπως αυτές θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα. «Προωθούμε 2.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα αιτήματα των δήμων. Αν είναι 1.500 ακόμα από τους δήμους, θα τους προσθέσουμε στους 2.500».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει εξαπολύσει αλλεπάλληλες επιθέσεις εις βάρος του και εν ολίγοις ζητεί να αναλάβει η ΚΕΔΕ τις προσλήψεις στους δήμους. Αφού αναφέρθηκε στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των δήμων, ο κ. Σκουρλέτης είπε για τον κ. Πατούλη ότι «με φρουφρού και αρώματα και επικοινωνιακές ατάκες, όπως συνηθίζει να κάνει ο κ. Πατούλης, προκοπή δεν θα δούμε και θα πρέπει να σέβεται και τον ρόλο του ως προέδρου της ΚΕΔΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή