ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη με ΠΟΕ – ΟΤΑ για τα σκουπίδια

Ακαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη με ΠΟΕ – ΟΤΑ για τα σκουπίδια

Ακαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία κατέθεσε πρόταση σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης «μέσω του οποίου επιλύεται το πρόβλημα των εργαζομένων και την ίδια στιγμή διασφαλίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν εκπρόσωποι της ομοσπονδίας «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που η πρόταση «δεν γίνεται δεκτή από το υπουργείο, ήταν ότι είχε ένα χαρακτήρα τελεσιγραφου και η συζήτηση μάλλον διεκόπη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί». Ενδεικτικό είναι ότι πριν την συνάντηση ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την πρόταση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ως «εκτός τόπου και χρόνου».

Ωστόσο, ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα προχωρήσουν κανονικά στην κατάθεση της τροπολογίας, γιατί «πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα της καθαριότητας, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στον τομέα αυτόν».

«Οφείλουμε να καλύψουμε αυτό το "νομικό κενό" που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μην δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε το δρόμο», τόνισε. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδία προτείνει την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ όλων των συμβασιούχων θεωρώντας ως πρόσθετο προσόν τη δωδεκάμηνη εμπειρία, ενώ όπως σημειώνει, έχει επεξεργαστεί το προτεινόμενο σχέδιο έτσι ώστε να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.

 «Γεροβασίλη, Τσίπρας έλεγαν ότι θα τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Νίκος Τράκας μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε πως με την πρόταση του κ. Σκουρλέτη ουσιαστικά κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στην προκήρυξη. «Οσοι είναι πάνω των 45 ετών δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στην προκήρυξη, χάνουν τη οριοθέτηση τους, η διαδικασία θέσεων είναι μόνο 2.500 μπορεί να αυξηθεί αλλά κανείς δήμαρχος δεν υποχρεούται να κάνει την προκήρυξη, ενώ η νέα σύμβαση χάνονται προηγούμενα εργασιακά δικαιώματα», είπε. 

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου σήμερα το πρωί, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας έκαναν λόγο για προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να «κλείσει» το θέμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «εμείς είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και γι' αυτό έχουμε επεξεργαστεί νομοθετική ρύθμιση».

Κόντρα ΠΟΕ-ΟΤΑ με Δήμο Θεσσαλονίκης 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ –ΟΤΑ εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι «για τρεις ημέρες θα δοθούν σε ιδιώτες 193.000 ευρώ για αποκομιδή των σκουπιδιών με έναν λαό που του έχουν κόψει τη ζωή».

«Βεβαίως έχουμε πρόβλημα με τη στάση του δήμου Θεσσαλονίκης, φέρνει ιδιώτες για να σπάσει τον αγώνα των συμβασιούχων» ανέφερε ο κ. Τράκας. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι «η απόφαση για αποκομιδή από ιδιώτες είναι ειλημμένη». 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει το ποσοστό των εργαζομένων που πραγματοποιούν αποκομιδή απορριμάτων ως κλιμάκια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποσυμφορηθεί μερικώς η κατάσταση με τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους. Ωστόσο, όπως τόνισαν, σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόθεση να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις.

Στάση εργασίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ και συλλαλητήρια
 
Τις κινητοποιήσεις έως την προσεχή Πέμπτη θα συνεχίσει η ομοσπονδία. Για σήμερα, Δευτέρα, έχει προκηρυχθεί επίσης στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους όπως νοσοκομεία και λαϊκές αγορές.

Στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.