«Παρέα» με τον καύσωνα, αυξήθηκε και το όζον

«Παρέα» με τον καύσωνα, αυξήθηκε και το όζον

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν της έφτανε η ζέστη, η Αθήνα πολιορκήθηκε χθες και προχθές από το όζον, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε το όριο προειδοποίησης-ενημέρωσης κοινού, δηλαδή τα 180 μg/m3. Νέα Σμύρνη, Λιόσια και Περιστέρι ήταν χθες οι περιοχές με την υψηλότερη ρύπανση όζοντος, καθώς σε αυτές ξεπέρασε το όριο ενημέρωσης για 2-3 ώρες, με αφετηρία τις 2 μ.μ. Στη Νέα Σμύρνη, σύμφωνα με το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τα 180 μg/m3 (για πάνω από τρεις ώρες), με ανώτερη τιμή τα 205 μg/m3. Δίωρες ήταν οι υπερβάσεις σε Λιόσια και Περιστέρι, με υψηλότερη τιμή τα 188 μg/m3 και 192 μg/m3 αντίστοιχα.

Υψηλές ήταν οι συγκεντρώσεις όζοντος και την Κυριακή, με ανώτερες τιμές σε Νέα Σμύρνη (216 μg/m3), Γεωπονική (210 μg/m3) και Περιστέρι (200 μg/m3). Το χειρότερο ήταν πως ο μέσος όρος οκτώ ωρών, από την Κυριακή το μεσημέρι, ξεπέρασε σε όλους τους σταθμούς μέτρησης της Αττικής το όριο των 120 μg/m3! Στην κορυφή πάλι η Νέα Σμύρνη, με μέσο όρο οκταώρου180 μg/m3.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες την καθιερωμένη ανακοίνωση, με την οποία συνιστούσε σε άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία έξω. Επίσης, συνέστησε να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα. Οι συστάσεις αυτές είναι επίκαιρες κάθε φορά που οι συγκεντρώσεις του όζοντος ξεπερνούν τα 180 μg/m3. Γενικά, σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αποφεύγεται η σωματική εργασία και η άσκηση τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Συγκεντρώσεις όζοντος από 180 έως 240 μg/m3 μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην αναπνοή, ενοχλήσεις στο στήθος, βήχα, ερεθισμό ματιών και λαιμού. Πολύ υψηλά επίπεδα ρύπανσης όζοντος, από 240 μg/m3 και πάνω (όριο συναγερμού), μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Ευρωπαϊκές έρευνες έχουν υπολογίσει πως πάνω από 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ε.Ε. σχετίζονται με την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος στον αττικό ουρανό (και σε άλλες ελληνικές πόλεις) δεν είναι φυσικό φαινόμενο, για το οποίο μάλιστα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το όζον είναι δευτερογενής ρύπος, αποτέλεσμα φωτοχημικών αντιδράσεων, που διευκολύνονται από την έντονη ηλιοφάνεια. Γι’ αυτό λέγεται και καλοκαιρινός ρύπος. Για να σχηματιστεί όμως, απαιτούνται άλλοι αιωρούμενοι ρύποι, προερχόμενοι κυρίως από τις εξατμίσεις των οχημάτων. Αυτοί μπορούν και πρέπει να περιοριστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή