Τρεις προσφορές ιδιωτών για την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

Τρεις προσφορές ιδιωτών για την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ποια ιδιωτική εταιρεία θα ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πόλης, εφόσον δεν βγουν τα απορριμματοφόρα του δήμου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην «Κ», ξεκαθάρισε ότι ήδη έχουν κατατεθεί τρεις προσφορές από ιδιωτικές εταιρείες για την αποκομιδή 1.200 τόνων απορριμμάτων που σχηματίζουν βουνά στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης. Εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης εφόσον δεν βγουν οι εργαζόμενοι του δήμου να μαζέψουν τα σκουπίδια άμεσα, καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι στον δήμο, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για ιδιώτες από τη δημοτική αρχή, σκλήρυναν τη στάση τους (ο σύλλογος εργαζομένων συμβασιούχων του δήμου καθοδηγείται από το ΠΑΜΕ) παρεμποδίζοντας όλα τα απορριμματοφόρα να βγουν στον δρόμο τις δύο τελευταίες ημέρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

«Θα βγουν οι ιδιώτες για τρεις ημέρες να μαζέψουν τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στον δρόμο, αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση», τονίζει, προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν καταλαβαίνω όμως, και στους ιδιώτες άνθρωποι δεν εργάζονται;».

Στο μεταξύ, από χθες το μεσημέρι ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων στον Δήμο Ηρακλείου καθώς σταμάτησε ο αποκλεισμός του αμαξοστασίου του δήμου, οπότε τα απορριμματοφόρα βγήκαν στην πόλη. Οι μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα του δήμου αποφάσισαν να εργαστούν (περίπου 150 άτομα), ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση με την επίκληση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τον αρμόδιο επόπτη υγείας. Καθώς οι συμβασιούχοι του δήμου (88 άτομα) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να συγκεντρωθούν όλα τα απορρίμματα, ωστόσο «σύντομα η πόλη θα ανακουφιστεί», σημειώνει ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

Το μυστικό…

Μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τους πολίτες, με τα σκουπίδια να αποσυντίθενται σε κάθε γωνία, υπάρχουν και τα «περίεργα και όμως αληθινά» της ελληνικής πραγματικότητας. Στον Δήμο Νέου Φαλήρου οι κάδοι απορριμμάτων έχουν γεμίσει προ πολλού και τα σκουπίδια καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα των πεζοδρομίων. Ομως μερικοί δρόμοι είναι εντελώς καθαροί… «Μαζεύουν τα σκουπίδια από τα μέρη όπου μένουν δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό είναι το μυστικό μας», λέει ιδιοκτήτης καταστήματος στην περιοχή.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου απέφυγε τα βουνά σκουπιδιών στους δρόμους από την αρχή, καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου έχουν προσληφθεί πρόσφατα. Ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης δεν ανανέωσε τις συμβάσεις όσων εργάζονταν στην καθαριότητα του δήμου, αλλά απλώς προσέλαβε άλλους. «Χρειάζομαι 57 άτομα στην καθαριότητα του δήμου. Γιατί να μην πάρουμε όσους χρειάζεται και μπορεί κάθε δήμος, εφόσον πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό;», αναρωτιέται, και ύστερα μόνος του δίνει την απάντηση. «Φαίνεται ότι όλους τους βολεύει αυτή η κατάσταση ομηρίας», καταλήγει.

Πάντως, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και άλλοι δήμοι, που έχουν καταφέρει παρά τις κινητοποιήσεις να έχουν καθαρούς κάδους, τονίζουν ότι όσο οι ημέρες προχωρούν τόσο η κατάσταση δυσκολεύει. «Εμείς τα βάζουμε σε κοντέινερ που τα συμπιέζουν, αλλά και αυτή η λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολύ ακόμα, αν μείνει κλειστός ο ΧΥΤΑ στα Λιόσια», εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή