Ενα… μωσαϊκό ανθρώπων στον Κεραμεικό

Ενα… μωσαϊκό ανθρώπων στον Κεραμεικό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένωση πολλών και διαφορετικών κομματιών μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα μεγαλύτερο, πλουσιότερο, πιο όμορφο. Η προσπάθεια γίνεται ακόμη πιο ουσιαστική όταν η σύνθεση του «μωσαϊκού» είναι από διαφορετικές εθνικότητες, όπως συμβαίνει στο Mosaico House.

Πράγματι, ο νεοσύστατος ξενώνας στον Κεραμεικό υποδέχθηκε πρόσφατα 26 γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες. «Πρόκειται για τμήμα ενός μεγαλύτερου προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών», εξηγεί ο κ. Στίβεν Πανταζόπουλος, υπεύθυνος της γερμανικής ΜΚΟ «HELP – βοήθεια για αυτοβοήθεια», «σε συνεργασία με τους εγχώριους φορείς Το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την “Αντιγόνη”». Σύμφωνα με τον κ. Πανταζόπουλο, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τρέξει μέχρι τον Ιούλιο του 2018 και αφορά κυρίως γυναίκες και παιδιά, ανεξάρτητα από το αν θα παραμείνουν στη χώρα μας ή θα μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα. Υπάρχουν μητέρες οι οποίες δυσκολεύονται πλέον να ζουν στα camps, όπου γίνονται πολλά περίεργα πράγματα. Πώς μπορεί να έχει τον έλεγχο εκεί κάποια με 4 ή 5 παιδιά, όταν οι τουαλέτες βρίσκονται μακριά, ένα παιδί μπορεί να είναι άρρωστο… Προσπαθούμε, επομένως, να τους προσφέρουμε ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση για ένα διάστημα περίπου 2-4 μηνών, με καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μόρφωσης και νομικών υπηρεσιών. Εξυπακούεται πως δεν διώχνουμε κανέναν – σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ, θα υποστηρίξουμε το “μετά”».

Αν τα camps στήθηκαν αρχικά για να καλύψουν μια προσωρινή κατάσταση, οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει. «Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα πέρυσι, τα στρατόπεδα μετατράπηκαν σε de facto σπίτια των προσφύγων. Οι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι καταυλισμοί διαμετακόμισης έγιναν χώρος παραμονής για χιλιάδες πρόσφυγες, με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας να προκαλούν ανησυχία, όπως και οι επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό», συνεχίζει ο ίδιος. «Τα παιδιά δεν μπορεί να είναι πλέον στην αναμονή. Πρέπει να έχουν κάποια επαφή με τη μάθηση. Για τον λόγο αυτό, ο ξενώνας διαθέτει, εκτός των κοιτώνων, αίθουσα για μαθήματα ξένων γλωσσών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Απαραίτητη και η εκπαίδευση ενηλίκων. Εως ότου αποφασιστεί η τύχη αυτών των προσφύγων, καλό είναι να μάθουν λίγα αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά – ανάλογα με την περίπτωση. Οι γυναίκες που έρχονται από μια άλλη κουλτούρα, χωρίς ίσως την καθημερινή επαφή με τον έξω κόσμο, τώρα θα πρέπει να μάθουν πώς να ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, αλλά και να απασχοληθούν με ραπτική, μαγειρική, χειροτεχνίες».

Οπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της ΜΚΟ HELP, «ερχόμενοι οι πρόσφυγες, υπογράφουν ένα είδος ιδιωτικού συμφωνητικού, στο οποίο όχι μόνο αποδέχονται τους κανόνες λειτουργίας του χώρου, αλλά και δεσμεύονται για μη ρατσιστική συμπεριφορά – επειδή μερικές φορές ακούγονται αντιδράσεις όπως “εγώ δεν θέλω να είμαι με μαύρους ή με κάποιον από το Αφγανιστάν”. Αυτά τα ξεκαθαρίζουμε εξαρχής. Η κοινωνία απαρτίζεται απ’ όλους. Επιπλέον, οι πρόσφυγες συμφωνούν να συμμετέχουν σε τουλάχιστον πέντε δραστηριότητες στον ξενώνα κάθε εβδομάδα. Οσο για τα παιδιά, από Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν κανονικά στα σχολεία της περιοχής, η οποία διατηρεί ακόμη τον χαρακτήρα της γειτονιάς – τα προσφυγόπουλα θα βγουν στην πλατεία, θα παίξουν με τα Ελληνόπουλα, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή