Με περιορισμένες εφεδρείες στη μάχη για επάρκεια ρεύματος

Με περιορισμένες εφεδρείες στη μάχη για επάρκεια ρεύματος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπο με το πρώτο θερινό crash test βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το οποίο καλείται με περιορισμένες εφεδρείες να καλύψει την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης από την αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών λόγω του καύσωνα. Οι αρμόδιοι φορείς, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να διασφαλίσουν την επάρκεια ισχύος, καθώς η κατάσταση αξιολογείται κρίσιμη αν και αντιμετωπίσιμη. Ο πρώτος καύσωνας βρίσκει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καταπονημένο από την ενεργειακή κρίση του χειμώνα, όπου για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της χώρας χρειάστηκε οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να δουλέψουν στο «φουλ» και για πολλές ώρες και να καταναλωθούν αποθέματα νερού που προορίζονταν για τους θερινούς μήνες. Η κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου μεγέθυνε το πρόβλημα, καθώς η εξόρυξη λιγνίτη σταμάτησε και το καύσιμο που υπάρχει στην αυλή του ΑΗΣ Αμυνταίου μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία του σταθμού μόνο για 20 ημέρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν περιορισμένες ώρες λειτουργίας (17.000), γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν αιχμές, όταν δηλαδή ανεβαίνει σημαντικά η ζήτηση.

Παρά το έλλειμμα καυσίμου, η ΔΕΗ κλήθηκε να έχει σε διαθεσιμότητα από σήμερα και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου προκειμένου αν χρειαστεί να τεθούν σε λειτουργία για να καλυφθεί η ζήτηση, αφού η «γραμμή» που ακολουθείται κεντρικά από τους αρμόδιους φορείς είναι να περιοριστεί κατά το δυνατόν η λειτουργία των υδροηλεκτρικών, γιατί το θέρος είναι ακόμη μπροστά.

Ενημέρωση

Η ΡΑΕ έχει ζητήσει από προχθές από τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ ενημέρωση για την κατάσταση του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και πλάνα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Για τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ έχει ζητήσει από την αλγερινή Sonatrach να παραδώσει το προγραμματισμένο για τις 7 Ιουλίου φορτίο LNG στις 29 Ιουνίου και έχει αυξήσει τις ποσότητες από 70.000 κ.μ. σε 150.000 κ.μ. Εάν χρειαστεί, η ΔΕΠΑ θα φέρει νωρίτερα κατά 10 με 12 ημέρες ένα ακόμη φορτίο που είναι προγραμματισμένο να φτάσει στη Ρεβυθούσα στις 19 Ιουλίου. Η αλλαγή του προγραμματισμού παραδόσεων LNG από τη ΔΕΠΑ έγινε προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ζήτηση φυσικού αερίου τις ημέρες του καύσωνα αλλά και το έλλειμμα των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κατά 30% από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό αέριο από την Ουκρανία μέχρι και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει αύριο στις 200.000 μεγαβατώρες, επίπεδα θερινού «πικ», ενώ στα υψηλά των 9.500-10.000 μεγαβατώρων αναμένεται να διαμορφωθεί και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα χαμηλά των 7.000-7.500 μεγαβατώρων τις προηγούμενες ημέρες.

Από χθες, πάντως, το ηλεκτρικό σύστημα άρχισε να καίει και εφεδρείες για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Σε λειτουργία τέθηκαν οι δύο μονάδες της Καρδιάς, οι οποίες όπως και οι μονάδες του Αμυνταίου καλύπτουν αιχμές. Στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας αναμένεται να συμβάλουν και οι εισαγωγές, καθώς στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια καθώς δεν παρατηρείται αύξηση της ζήτησης.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται από χθες και ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) για να αντιμετωπίσει άμεσα βλάβες στο δίκτυο που όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες θα είναι αναπόφευκτες σε τοπικό επίπεδο λόγω υπερφόρτωσης των γραμμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή