Οταν η αρχαιολογία συνάντησε την αστρονομία

Οταν η αρχαιολογία συνάντησε την αστρονομία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της διάλεξης ήταν δελεαστικό: Ο ουρανός των αρχαίων. Μια διέξοδος στην Αθήνα των σκουπιδιών και της δυσοσμίας, της ζεστής αποπνικτικής πόλης που το απόγευμα της Δευτέρας έμοιαζε παράλυτη μπροστά σε κάθε δραστηριότητα. Ομως, όσο κι αν γκρινιάζουμε για τα μουσεία, υπάρχουν αυτοί που επιμένουν και τα καταφέρνουν να προσελκύουν διαρκώς κοινό. Οπως συμβαίνει με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο δρ Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο που συμμετείχε σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και στην επίβλεψη και παραγωγή περισσότερων από 30 παραστάσεών του από το 2003 μέχρι σήμερα, με αφορμή την αναπαράσταση του ουρανού της εποχής του Οδυσσέα, που παρουσιάζεται στην έκθεση για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οδύσσειες», ταξίδεψε το κοινό στα αστέρια αποκαλύπτοντας στο ακροατήριο τις γνώσεις των αρχαίων για το σύμπαν. Για τους αρχαίους Αιγυπτίους και του Μινωίτες ναυτικούς, τον Θαλή τον Μιλήσιο που προσπάθησε να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της επιστήμης, τον Αρίσταρχο τον Σάμιο και τις ιδέες του περί αστρονομίας, τον Ερατοσθένη που συνέταξε έναν παγκόσμιο χάρτη και μέτρησε την περιφέρεια της γης, τον Ιππαρχο –πατέρα της αστρονομίας και τριγωνομετρίας–, ο οποίος ανακάλυψε ότι τα άστρα μετακινούνται κατά 1/72 της μοίρας κάθε χρόνο. Στάθηκε στους αστερισμούς που αναφέρονται στον Ομηρο, τον Ωρίωνα, το αστρικό σμήνος της πούλιας, μίλησε για το ταξίδι του Οδυσσέα, τη διαδρομή που ακολούθησε από το νησί της Καλυψούς (κάπου προς τη Μάλτα) ταξιδεύοντας προς την Κέρκυρα έχοντας αριστερά του τη Μεγάλη Αρκτο…

Επειτα, στην αίθουσα που παρουσιάζονται οι «Οδύσσειες», η έκθεση για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του μουσείου, δίπλα στο άγαλμα του Ποσειδώνα, τους έδειξε τον ουρανό εξηγώντας πώς ήταν στα χρόνια του Ομήρου. Να πώς μαγεύεις το κοινό. Ακόμη κι αν πληγώνεται με κάποιες ελλείψεις που εντοπίζει στα μουσεία, μαθαίνει να τα υποστηρίζει. Να επιστρέφει με κάθε ευκαιρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή