Ποινές κάθειρξης 17 ετών για συμμετοχή σε δίκτυο λαθρεμπορίας τσιγάρων

Ποινές κάθειρξης 17 ετών για συμμετοχή σε δίκτυο λαθρεμπορίας τσιγάρων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ποινές κάθειρξης 17 ετών τιμωρήθηκαν οι κατηγορούμενοι ως «αρχηγοί» δικτύου λαθρεμπορίας τσιγάρων, το οποίο αποκαλύφθηκε στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2016.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν 57 άτομα, στους οποίους αποδίδονταν διάφοροι ρόλοι στη δράση της οργάνωσης-«μαμούθ» που κατά το παραπεμπτικό βούλευμα διακίνησε πάνω από 11.000 κιβώτια με λαθραία τσιγάρα, αποκομίζοντας κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό δημόσιο και την Ε.Ε. υπολογίστηκε ότι ξεπέρασαν τα 19 εκατ. ευρώ.

Αθωώθηκαν επτά άτομα, ανάμεσά τους και αστυνομικοί που κατηγορούνταν ότι παρείχαν πληροφορίες στα μέλη της οργάνωσης. Αντίθετα, σε κάθειρξη 17 ετών, ο καθένας, καταδικάστηκαν δύο ομογενείς από τη Γεωργία που κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πολυμελές κύκλωμα και μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου επέστρεψαν στις φυλακές, καθώς αποφασίστηκε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δρόμο της φυλακής πήραν, σύμφωνα με την απόφαση, άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης που τιμωρήθηκαν με ποινές κάθειρξης 8 και 9 ετών και στους οποίους αποδίδονταν διάφοροι ρόλοι στη δράση του δικτύου, όπως για παράδειγμα οδηγοί.

Εξάλλου, σε κάθειρξη 9 ετών, για εμπλοκή στη δράση του κυκλώματος, καταδικάστηκε Έλληνας ιδιοκτήτης εργοστασίου τσιγάρων στο Ντουμπάι που στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Στην περίπτωσή του, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση υπό όρους και καταβολή εγγυοδοσίας.

Επιπλέον, το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές για όσους καταδικάστηκαν σε φυλάκιση (8 μήνες η χαμηλότερη) και, όπου υπήρχαν οι προϋποθέσεις του νόμου, οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Κατά τη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση είχαν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνολικά 29 άτομα και κατασχέθηκαν 750.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα από αποθήκες στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο Δερβένι Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές αρχές είχαν μπλοκάρει τα τηλέφωνα των κατηγορούμενων ως «εγκεφάλων» του κυκλώματος, συνθέτοντας το «παζλ» της δράσης του.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι τα τσιγάρα είχαν αφετηρία το Ντουμπάι, απ' όπου έφευγαν ακτοπλοϊκώς, ενώ το μεταφερόμενο φορτίο «μετατρέπονταν» με έγγραφα, σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ. έπιπλα. Από τον Πειραιά τα τσιγάρα κατέληγαν σε αποθήκη του Ασπρόπυργου κι από ‘κει διανέμονταν με φορτηγά, για να καταλήξουν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ποσότητες εξάγονταν και στη Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή