Υπόθεση του δήμου η καθαριότητα, λέει ο Μπουτάρης

Υπόθεση του δήμου η καθαριότητα, λέει ο Μπουτάρης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενστάσεις για την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα εκφράζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Μιλώντας στην «Κ», τονίζει ότι είναι παράλογο τα έξοδα καθαριότητας των δήμων να πληρώνονται από τα ανταποδοτικά (μέσω των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες) και να αποφασίζει το κεντρικό κράτος τι θα γίνει. Την ίδια στιγμή, εκτός της μάχης των σκουπιδιών έμεινε ο Δήμος Ρόδου αυτές τις ημέρες, καθώς μόλις πριν από ένα μήνα ξεκίνησε να εφαρμόζεται η σύμβαση του δήμου με ιδιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει την αποκομιδή του 50% του όγκου των απορριμμάτων, καθώς και τη λειτουργία του Κέντρου Ανακύκλωσης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρος όσον αφορά το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων και την ευθύνη της δημοτικής εκλεγμένης αρχής. «Εμείς έχουμε αποφασίσει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ως αυτοδιοίκηση, με όποιον τρόπο χρειαστεί. Οταν το κράτος παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο καταργείται η αυτοτέλεια των δήμων» τονίζει ο κ. Μπουτάρης.

Οσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων που παραμένουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους αποφάσισε να αναστείλει την απόφαση για την πραγματοποίηση της αποκομιδής από ιδιώτη. «Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, όμως, πρέπει να έχει καθαρίσει η πόλη» προσθέτει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει και πάλι ώστε να μην επιβαρυνθεί άλλο η πόλη.

Ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζιδιάκος, τονίζει ότι οδηγήθηκε στη λύση του ιδιώτη για τα απορρίμματα του δήμου, τόσο λόγω των αγκυλώσεων του Δημοσίου όσο και γιατί για τον δήμο ήταν πολύ δύσκολο να προμηθευθεί τον αναγκαίο αριθμό των απορριμματοφόρων. «Σε μια τουριστική περιοχή όπως η Ρόδος δεν μπορείς να διακινδυνεύεις με το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων. Ηδη, πέρυσι που χρησιμοποιήσαμε και εμείς συμβασιούχους 130 άτομα, ενώ ο δήμος έχει και περίπου 150 άτομα μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, είχαμε πολλά παράπονα» εξηγεί. Ο πληθυσμός του νησιού που διαθέτει 160.000 κλίνες τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά διπλασιάζεται, οπότε και οι ανάγκες στην καθαριότητα αυξάνονται κατά πολύ.

Ο ιδιώτης έχει αναλάβει την αποκομιδή του 50% των απορριμμάτων με 20 μεγάλα απορριμματοφόρα και δύο μικρά που χρησιμοποιούνται για την παλαιά πόλη και 100 άτομα προσωπικό-σαρωτές. Επίσης, έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) του δήμου που έχει στηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οσον αφορά την ανακύκλωση, ο Δήμος Ρόδου πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, οπότε στο νησί εγκαταστάθηκαν 1.500 μπλε κάδοι και 155 κώδωνες για την ανακύκλωση γυαλιού. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο δήμαρχος μάλιστα είναι αισιόδοξος για την απόδοση της ανακύκλωσης στο νησί. «Εδώ ο τουρισμός είναι δυστυχώς μονοκαλλιέργεια και όλα μας έρχονται από αλλού συσκευασμένα. Εχουμε μεγάλο όγκο απορριμμάτων από τις συσκευασίες» αναφέρει.

Ο κ. Χατζιδιάκος υπερασπίζεται το μοντέλο συνεργασίας Δημοσίου και ιδιώτη που έχει επιλέξει. «Στο θέμα της καθαριότητας νομίζω ότι είναι το πλέον αποδοτικό. Από τη μία, δεν δίνουμε τα πάντα στον ιδιώτη και από την άλλη έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία».

Οσον αφορά το κόστος για τον δήμο –και άρα τους πολίτες– ο δήμαρχος τονίζει ότι η μισθοδοσία των 130 συμβασιούχων το 2016 έφθασε τα 2,2 εκατ. «Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να προσθέσουμε επίσης το κόστος απόκτησης και συντήρησης των απορριμματοφόρον αλλά και τα άλλα αναλώσιμα» προσθέτει. Αντίστοιχα, ο ιδιώτης σύμφωνα με τη σύμβαση λαμβάνει 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για όλες τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει. Μάλιστα, ο δήμαρχος προσθέτει ότι ο μισθός όσων έχουν προσληφθεί στην ιδιωτική εταιρεία είναι ο ίδιος με εκείνων που εργάζονταν ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή