ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Παιδείας: Δεν αφαιρέθηκε η «Συννεφούλα» από τα Θρησκευτικά

Υπουργείο Παιδείας: Δεν αφαιρέθηκε η «Συννεφούλα» από τα Θρησκευτικά

Απάντηση στα δημοσιεύματα για το κόψιμο της «Συννεφούλας», του τραγουδιού του Σαββόπουλου, και άλλων τραγουδιών από την ύλη των νέων προγραμμάτων των Θρησκευτικών δίνει το υπουργείο Παιδείας.

«Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα («Συννεφούλα») εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60)» λέει.

Από την άλλη, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «τα περί υπογραφής “θρησκευτικού μνημονίου” – εννοεί της κυβέρνησης με την Εκκλησία – και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης». 

Μάλιστα, συνεργάτες του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη – ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση λόγω της κόντρας του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – μιλώντας στην «Κ», δήλωναν ικανοποιημένοι για την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας και κυρίως για τη φράση «το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν». Η αντίδραση πάντως κρίνεται ιδιαίτερα καθυστερημένη, κυρίως στα πλαίσια του επικοινωνιακού «παιχνιδιού« γύρω από το θέμα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει τα εξής: 

«Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών. Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα («Συννεφούλα») εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60).

Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Συνεπώς, τα περί υπογραφής «θρησκευτικού μνημονίου» και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης.

Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».