Αναίρεση της παραπομπής μελών του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

Αναίρεση της παραπομπής μελών του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, προχώρησε ο αντιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαρ. Βουρλιώτης.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν ήταν και  τρείς Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας).

Το θέμα της απόδοσης ποινικών ευθυνών σε μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και σε εμπειρογνώμονες που εργάζονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, αποτέλεσε πρόσφατα σημείο τριβής εκ μέρους των εκπροσώπων των θεσμών που έθεσαν το θέμα στην ελληνική κυβέρνηση μετ΄επιτάσεως και κατά τις συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Από την πλευρά των θεσμών το θέμα της  παραπομπής σε δίκη για το ΤΑΙΠΕΔ είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις, όταν εκδόθηκε το σχετικό βούλευμα που τους έστελνε στο εδώλιο και είχε τεθεί ως προϋπόθεση η αναίρεσή του ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της καταβολής της δόσης. Σημειωτέον ότι υπήρξε διάταξη νόμου που απάλλασσε από ποινικές ευθύνες όσους μετείχαν στις αποφάσεις  περί ιδιωτικοποιήσεων, αρκεί να είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και να είχε υπάρξει έλεγχος εκ των προτέρων από το Ελεγκτικό Συνέδριο που να ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση.

Ετσι, μόλις το βούλευμα για την παραπομπή τριών μελών της πρώην διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνωμόνων εκδόθηκε, κατατέθηκε  στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη αίτηση  για άσκηση αναίρεσης του.

Ο κ.Βουρλιώτης  άσκησε την αναίρεση καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει από «έλλειψη αιτιολογίας»  αλλά και  «εσφαλμένη εφαρμογής ποινικής διάταξης». Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου:

«Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η αναίρεση αφορά και στο αδίκημα της υπεξαίρεσης που είχε αποδοθεί σε τρία μέλη  της προηγούμενης διοίκησης του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.  Οι συνήγοροι τους είχαν προβάλλει το επιχείρημα. ότι δεν νοείται  αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου για τα ποσά των τόκων, ( αυτή ήταν η κατηγορία)που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος από την πώληση των 28 ακινήτων, καθώς το συγκεκριμένο ποσό πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή