813 μετανάστες έφτασαν στα νησιά μέσα σε μία εβδομάδα

813 μετανάστες έφτασαν στα νησιά μέσα σε μία εβδομάδα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση παρουσιάζουν οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ σκάφη φτάνουν και σε νησιά που δεν διαθέτουν hotspot για την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα (23 Ιουνίου έως και χθες), έφθασαν συνολικά 813 άτομα στα ελληνικά νησιά.

Σημαντικά αυξημένες ωστόσο είναι οι μεταναστευτικές ροές κυρίως προς την Ιταλία το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο στη γειτονική χώρα φθάνουν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης τόσο προς την Ιταλία όσο και προς την Ελλάδα, όσον αφορά το Προσφυγικό, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα άλλα κράτη-μέλη, επεσήμανε χθες με δηλώσεις του ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε Χίο και Λέσβο έχει και πάλι δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς από τη μια υπάρχουν αυξημένες ροές και από την άλλη στο ίδιο χρονικό διάστημα μόνο μικρός αριθμός ατόμων επαναπροωθείται στην Τουρκία, αν και κάθε εβδομάδα οργανώνονται δρομολόγια προς τα απέναντι παράλια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Χίο βρίσκονταν χθες 3.767 άτομα και στη Λέσβο 4.484 άτομα. Επίσης, 120 μετανάστες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη και, αφού περισυνελέγησαν, φιλοξενούνται στα Χανιά.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο αριθμός των ατόμων που επαναπροωθούνται στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας E.E. – Toυρκίας, είναι πολύ μικρός, καθώς η εξέταση των προσφυγών σε δεύτερο βαθμό καθυστερεί. Στελέχη της αστυνομίας αποδίδουν την καθυστέρηση σε δύο δεδομένα που αναστέλλουν τις αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών. Πρώτον, ότι το ΣτΕ δεν έχει ακόμα βγάλει απόφαση για την προσφυγή δύο Σύρων όσον αφορά το εάν η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα. Δεύτερον, ότι πολλοί μετανάστες μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για άσυλο έχουν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξαφανίζονται

Από την άλλη, στη Χίο και στη Σάμο δεν έχει δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ), με αποτέλεσμα όσων το αίτημα για άσυλο απορρίπτεται και σε δεύτερο βαθμό να εξαφανίζονται, προκειμένου να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Ειδικά στη Χίο το φαινόμενο είναι συχνό, δεδομένου ότι μεγάλος πληθυσμός παραμένει στον άτυπο καταυλισμό στη Σούδα, σε πολύ άσχημες συνθήκες, όπου είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση.

Οι κάτοικοι της Χίου αντιδρούν έντονα στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ με αποτέλεσμα τα σχέδια για τη χωροθέτησή του από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να έχουν πολλές φορές αναβληθεί. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ιστοσελίδων, με έγγραφο που απέστειλε ο υπουργός Νίκος Τόσκας προς τον Δήμο Χίου, τονίζεται ότι εφόσον δεν βρεθεί άμεσα εναλλακτική λύση για τη χωροθέτηση του προαναχωρησιακού, όπως ο δήμος έχει δεσμευτεί, το υπουργείο θα προχωρήσει στην εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού για τη δημιουργία του στους Ολύμπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή