ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για ιατρική χρήση προϊόντων κάνναβης

kya-gia-iatriki-chrisi-proionton-kannavis-2197958

Aνοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης για ιατρική χρήση, με τη δημοσίευση χθες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης. Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αναμένουμε να έχει θετικό αποτέλεσμα τόσο ως προς τη θεραπεία αλλά και στον τομέα των επιχειρηματικών επενδύσεων».

Η ΚΥΑ εκδίδεται σε συνέχεια του πορίσματος που συνέταξε επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή του μέτρου προϋποθέτει μία σειρά επιπλέον διοικητικών διαδικασιών, «οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα το ταχύτερο δυνατόν». Τα φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση την κάνναβη ενδείκνυνται για μία σειρά από νόσους, όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η επιληψία κ.ά. Μέχρι σήμερα, πολλοί ασθενείς και οι οικογένειές τους εξωθούνταν στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή τους.