Οι συμβάσεις του ΟΣΕ, οι «μίζες» και ο Σίκατσεκ

Οι συμβάσεις του ΟΣΕ, οι «μίζες» και ο Σίκατσεκ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθ’ οδόν προς την Αυστρία, ο κεντρικός μάρτυρας στην υπόθεση Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, μαθαίνει ότι η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα και συνεπώς δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό εκπλήσσει τον Γερμανό πληροφοριοδότη της Εισαγγελίας του Μονάχου για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ευρώπη, καθώς οι Ελληνες εισαγγελείς τού είχαν εγγυηθεί ότι δεν θα εδιώκετο.

Αλλά είχαν υπολογίσει χωρίς τον Ισκαντάρ Σάφα, τον Λιβανέζο επενδυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο τελευταίος έχει εναγάγει το Δημόσιο, καταλογίζοντάς του ότι δεν τον ενημέρωσε για μια οφειλή του Ναυπηγείου στον ΟΣΕ άνω των 300 εκατ. ευρώ. Αν το Δημόσιο επιχειρηματολογήσει ότι η οφειλή δημιουργήθηκε επειδή ο ΟΣΕ ζημιώθηκε εξαιτίας της παράνομης και υπαίτιας συμπεριφοράς της Siemens, τότε ελπίζει να καθυστερήσει την πληρωμή.

Το ερώτημα είναι πώς θα τεκμηριώσει αξιόπιστα κάτι τέτοιο. Ο ΟΣΕ έχει προσκομίσει πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή Απ. Ρεφενέ, σύμφωνα με την οποία για τις τέσσερις συμβάσεις του ΟΣΕ με τους προμηθευτές του ο οργανισμός ζημιώθηκε κατά 220 εκατ., εκ των οποίων 70 αφορούν δύο προγραμματικές συμφωνίες για την παροχή στον οργανισμό τροχαίου υλικού το οποίο παραδόθηκε με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα ο ΟΣΕ να υποστεί ζημιές.

Κάποια στελέχη της Siemens υποστήριξαν ότι προκειμένου να μην ισχύσουν οι ρήτρες για την καθυστέρηση δόθηκαν «μίζες». Ενας υπάλληλος του τμήματος μεταφορών της γερμανικής εταιρείας αρνήθηκε να συμφωνήσει σε τέτοιες πληρωμές και απευθύνθηκε στους ανωτέρους του. Ζήτησε επίσης την τεχνογνωσία του κ. Σίκατσεκ με πρόθεση να συμψηφίσει τα χρήματα (2 εκατ. ευρώ) που θα έδινε ο «άρχοντας» των «μαύρων ταμείων» με εσωτερική πληρωμή από τα τρένα προς τις τηλεπικοινωνίες.

Ο Σίκατσεκ έδωσε τα χρήματα χωρίς να γνωρίζει τους αποδέκτες. Ο υπάλληλος που του ζήτησε τη βοήθεια είπε ανακρινόμενος στην Αθήνα ότι δεν θυμάται «λεπτομέρειες», ενώ σύμφωνα με τους λογαριασμούς που άνοιξαν, Ελληνας υπάλληλος της Siemens βρέθηκε να τζιράρει 21 εκατ. ευρώ μέρος των οποίων είχε μάλλον διαδώσει ότι θα έδινε σε Ελληνες δημοσίους λειτουργούς.

Ο υπάλληλος αυτός απομακρύνθηκε πριν δημοσιοποιηθεί το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων». Στη δικογραφία για τον ΟΣΕ, που είδε η «Κ», περιλαμβάνονται εκτός από την ιστορία της υπόσχεσης της μίζας των 2 εκατ. ευρώ και γενικόλογες διαβεβαιώσεις στελεχών της γερμανικής εταιρείας προς μέλη του μάνατζμεντ του ΟΣΕ «ότι η βοήθεια της Siemens μπορεί να βελτιωθεί». Αρχικά η ελληνική εισαγγελία δεν φαίνεται να είχε πεισθεί από την ποιότητα αυτών των στοιχείων. Στη συνέχεια η υπόθεση ανασύρθηκε, ασκήθηκαν διώξεις και εξεδόθη και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του κ. Σίκατσεκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή