Στην Αθήνα, το θέμα είναι η βιωσιμότητα

Στην Αθήνα, το θέμα είναι η βιωσιμότητα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακά καταλαβαίνει κανείς το «Τρίγωνο». Πώς ξεκίνησε, πώς εξελίσσεται, πού αποσκοπεί. Είναι ένα εγχείρημα, σαν μικρή τομή, στο μεγάλο σώμα της πόλης. Το «Τρίγωνο», στο παλιό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, είναι περιορισμένης γεωγραφικά εμβέλειας, αλλά φέρει ιδέες. Είναι, με άλλα λόγια, μία καινοτόμος για την Αθήνα εφαρμογή της απλής λογικής. Εν προκειμένω, η «απλή λογική» ως ζητούμενο αναλύεται σε τέσσερα μέρη: δημόσιος χώρος, πεζοί, λειτουργία αγοράς, κοινωνική ώσμωση.

Καθώς η εξουθενωτική καθημερινότητα της Αθήνας συνθλίβει συχνά το «καλό», η όποια θετική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται, όχι αδικαιολόγητα, με δυσπιστία. Η πόλη έχει πρόβλημα και δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος να το αρνηθεί. Οι διαφορές εντοπίζονται στον ορισμό του προβλήματος και στην επιλογή της λύσης.

Το μείζον πρόβλημα στην Αθήνα είναι η κακή κατάσταση του δημοσίου χώρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πεζούς, το πράσινο, την κίνηση της αγοράς, τον τουρισμό. Σαφώς, η αδυναμία αντιμετώπισης του διαχρονικά προβληματικού δημοσίου χώρου κλονίζει την αξιοπιστία του Δήμου Αθηναίων.

Ωστόσο, το πείραμα του «Τριγώνου» έχει μοναδικότητα και πρωτοτυπία όχι μόνο γιατί έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ούτε γιατί έχει διάλογο με τη διεθνή εμπειρία. Αυτό που κάνει το «Τρίγωνο» είναι ότι ανασυνθέτει μία εμπειρία πόλης σε ένα τμήμα της Αθήνας, ιστορικά φορτισμένο και εμπορικά βιωμένο επί σειρά γενεών. Ερχεται το «Τρίγωνο» να θέσει τη συζήτηση με άξονα τους ανθρώπους του εμπορικού τριγώνου. Παράλληλα, έστω και με περιορισμένης εμβέλειας παρεμβάσεις, το αποτέλεσμα φαίνεται. Θεωρώ μείζον το ότι καθαρίστηκαν τα κτίρια. Μερικά μεγάλα δέντρα σωστά τοποθετημένα θα ήταν καλό να τα δούμε επίσης.

Ωστόσο, το «Τρίγωνο», που προχωράει χάρη στην αρχιτέκτονα Ελίνα Δάλλα, έναν άνθρωπο σαφώς χαρισματικό και εργατικό, και τους λίγους συνεργάτες της, οφείλει στους Αθηναίους πολίτες μία δέσμευση. Οσα έχουν ήδη συμβεί και όσα αναμένεται να συμβούν στα μικρά και μεγαλύτερα δρομάκια γύρω από την Αιόλου θα πρέπει να έχουν συνέχεια, προοπτική και διαρκή βελτίωση. Το πρότζεκτ «Τρίγωνο» θα έχει παραδοθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η δουλειά που έγινε πρέπει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί. Βιωσιμότητα στο διηνεκές. Οποιος το καταφέρει θα είναι ο ήρωας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή