Βέλη δημάρχου Ανατ. Μάνης κατά Πυροσβεστικής

Βέλη δημάρχου Ανατ. Μάνης κατά Πυροσβεστικής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτατες ευθύνες στην Πυροσβεστική, με κατηγορίες για λάθος εκτίμηση και έλλειψη συντονισμού, απευθύνει ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, μιλώντας στην «Κ». «Την Κυριακή το μεσημέρι μας είπαν πως “δεν υπάρχει φωτιά”, πως έχει κατασβεστεί και αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ όσες δυνάμεις έμειναν βρίσκονταν χωρίς σωστές οδηγίες. Το αποτέλεσμα είναι η φωτιά να αναζωπυρωθεί, να μεγαλώσει και να κάψει ό,τι μπορούσε. Τη Δευτέρα καταλάγιασε πια, αφού τα έχει κάψει όλα», λέει ο δήμαρχος.

Οι ζημιές στην περιοχή είναι πολύ μεγάλες. Κάηκαν 15 σπίτια (12 στον Κότρωνα και 2-3 στο Σκουτάρι), ενώ ολοσχερής είναι η καταστροφή στα ελαιόδεντρα, που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Ανδρεάκου, δίνουν 250-300 τόνους λάδι. Επίσης, κάηκαν αρκετά μελίσσια και λίγα ζώα.

Η φωτιά ξεκίνησε από σπινθήρα σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στο χωριό Χιμάρα, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί πύρινο μέτωπο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπήρχε κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και με εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα την Κυριακή το μεσημέρι η φωτιά να έχει περιοριστεί. Αντί όμως να της δοθεί το τελικό χτύπημα, τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις βρέθηκαν σε λάθος σημεία.

«…άλλες οδηγίες»

«Δεν υπήρχε και σωστός συντονισμός ούτε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους. Εδώ καιγόταν σπίτι στον Κότρωνα κι όταν ζητήσαμε από 3-4 οχήματα της Πυροσβεστικής, που ήταν σε άλλο σημείο, να βοηθήσουν, η απάντηση ήταν πως έχουν άλλες οδηγίες», λέει ο δήμαρχος. Ο ίδιος την Κυριακή το βράδυ, καθώς κατευθυνόταν από τον Κότρωνα στο Σκουτάρι, βρέθηκε μεταξύ εστιών φωτιάς, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητό του να καεί και ο ίδιος να σωθεί από δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

«Είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.«Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ», συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα δήλωνε την Κυριακή το απόγευμα πως η φωτιά είναι «υπό μερικό έλεγχο», υπήρχαν αναρτήσεις με φωτογραφίες που έδειχναν τις φλόγες να πλησιάζουν οικισμούς! «Καήκαμε χωρίς λόγο», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο «Fly» γυναίκα που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Κότρωνα. Το Σάββατο ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική για σπίθες σε υποσταθμό της ΔΕΗ, αλλά, όπως αποδείχθηκε, δεν μερίμνησε όσο χρειάστηκε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να επεκταθεί, είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή