Εμπρηστική ενέργεια η πυρκαγιά στα κρατητήρια Σάμου

Εμπρηστική ενέργεια η πυρκαγιά στα κρατητήρια Σάμου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εμπρησμό αποδίδεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου. Ως δράστες φέρονται κρατούμενοι που επρόκειτο να μεταφερθούν στο προαναχωρησιακό κέντρο της Λέσβου και στη συνέχεια να απελαθούν.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν ελαφρώς δύο αλλοδαποί (ένας 22χρονος υπήκοος Αλγερίας και ένας 30χρονος υπήκοος Καμερούν), οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες. Συμπτώματα δύσπνοιας παρουσίασαν και πέντε αστυνομικοί που μετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η φωτιά ξέσπασε στις 9.45 το βράδυ της Κυριακής και τέθηκε υπό έλεγχο αρχικά από τους αστυνομικούς της διεύθυνσης και στη συνέχεια από άνδρες της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στα κρατητήρια βρίσκονταν 36 αλλοδαποί που επρόκειτο να μεταχθούν στο προαναχωρησιακό κέντρο της Μόριας και στη συνέχεια να απελαθούν μετά την απόρριψη σε β΄ βαθμό των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Από την αστυνομική προανάκριση φέρεται να προέκυψε ότι ορισμένοι εκ των κρατουμένων έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους, με στόχο να παρεμποδίσουν την «επιστροφή» τους στην Τουρκία. Η ταυτοποίηση και η σύλληψή τους θεωρούνταν –χθες– ζήτημα ωρών. Για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση κατάσβεσης, αλλά και λόγω της ζημιάς που προκάλεσε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, οι 36 υπό απέλαση αλλοδαποί μεταφέρθηκαν σε χώρο του λιμεναρχείου, όπου παρέμεναν χθες.

Hδη από χθες το απόγευμα, πάντως, το νησί επισκέπτεται η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, προκειμένου να συζητήσει με τοπικούς αξιωματούχους το ενδεχόμενο δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στη Σάμο, αλλά και να συντονίσει αστυνομικές επιχειρήσεις στο νησί. Το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, καταγράφεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα προς Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη. Στη Σάμο τον Ιούνιο έφτασαν 249 άτομα, όταν τον Ιανουάριο είχαν περάσει 232, τον Φεβρουάριο 172, τον Μάρτιο 247, τον Απρίλιο 243 και τον Μάιο 249. Τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών τον Ιούνιο είχε η Λέσβος με 940 άτομα, όταν τον Ιανουάριο είχαν περάσει 456, τον Φεβρουάριο 252, τον Μάρτιο 336, τον Απρίλιο 281 και τον Μάιο 534.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή