Νέα, υποσχόμενη αγωγή για το πολλαπλούν μυέλωμα

Νέα, υποσχόμενη αγωγή για το πολλαπλούν μυέλωμα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα «όπλα» για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα έχει προσθέσει τα τελευταία χρόνια η κλινική έρευνα στη φαρέτρα των ειδικών γιατρών. Πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη, η οποία είχε έντονο το ελληνικό χρώμα, αφού συμμετείχε η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της καθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας, πρύτανη Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, κατέδειξε μία νέα, πιο αποτελεσματική σε σχέση με την καθιερωμένη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των οστικών συμβαμάτων που ταλαιπωρούν περίπου επτά στους δέκα ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μία αιματολογική νόσος που οφείλεται σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων που παράγουν τα αντισώματα –των πλασματοκυττάρων– στον μυελό των οστών. Κατά τη διάγνωση οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν αναιμία, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, λοιμώξεις, ενώ από τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι τα οστικά κατάγματα, υπερασβεσταιμία (απώλεια ασβεστίου από τα οστά), καθώς και οστικά άλγη λόγω τοπικής καταστροφής των οστών. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι 70% των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα παρουσιάζουν οστικά συμβάματα.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας, που διεξήχθη στη Μαδρίτη (22-25 Ιουνίου), παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δεδομένα μελέτης, που κατέδειξε ότι η χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος δενοσουμάβη, σε συνδυασμό με την αντιμυελωματική θεραπεία, μειώνει σημαντικά τα οστικά συμβάματα. Η παρουσίαση έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο. Η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ, που λειτουργεί στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», έχει αναπτύξει μια από τις μεγαλύτερες μονάδες κλινικής έρευνας για τις αιματολογικές και ογκολογικές κακοήθειες, συμβάλλοντας στη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς. Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθυντής της κ. Μ. Δημόπουλος και μέλη της κλινικής παρουσίασαν στο ευρωπαϊκό συνέδριο 4 από τις συνολικά 16 προφορικές ανακοινώσεις για τη θεραπεία πλασματοκυτταρικών νοσημάτων. Ο κ. Δημόπουλος παρουσίασε δεδομένα για αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με ανθεκτικό ή υποτροπιάζον μυέλωμα, που έλαβαν τον συνδυασμό των φαρμάκων καρφιλζομίδη και δεξαμεθαζόνη, καθώς και μακροχρόνια δεδομένα από τη χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος ελοτουζουμάβη μαζί με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή