Αίτημα εκκένωσης της Μεραρχίας

Αίτημα εκκένωσης της Μεραρχίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκκένωση του κτιρίου της Μεραρχίας στα Χανιά από τους καταληψίες του –άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου– ζητεί το Πολυτεχνείο Κρήτης. Και αυτό, διότι επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού έκρινε ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των καταληψιών αλλά και των διερχόμενων. Ηδη, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, με κοινοποίηση στους υπουργούς Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμαρχο Χανίων. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που μελέτησε το κτίριο αναιρεί τα όσα δήλωσε πρόσφατα η τοπική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Η υπόθεση φέρεται να έχει παρασκήνιο, το οποίο σχετίζεται με την αξιοποίηση του κτιρίου από το Πολυτεχνείο Κρήτης, κατά της οποίας υπάρχουν αντιδράσεις, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ» στις 27/6. Πάντως, ο πρύτανης του ιδρύματος Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφερε ότι ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει τις επισκευές του κτιρίου.

Ειδικότερα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το 1986, αγόρασε τα κτίρια των τουρκικών φυλακών, των στρατώνων και της Μεραρχίας Κρητών, στην Παλαιά Πόλη των Χανίων. Σε αυτά στέγασε για πολλά χρόνια διοικητικές του υπηρεσίες. Το 2003, το κτίριο της Μεραρχίας κατελήφθη από τη Rosa Nera –ολιγομελή ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου– αλλά πριν από την κατάληψή του είχαν δοθεί περί τις 700.000 ευρώ για εργασίες, ώστε να στεγαστεί η Σχολή Καλών Τεχνών. Το 2009, η τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου σε έκθεσή της ζητούσε τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, αλλά όταν το 2010 είχαν βρεθεί χρήματα, οι καταληψίες αντέδρασαν βίαια. Η νυν ηγεσία του ιδρύματος προχώρησε σε προσπάθεια αξιοποίησης των κτιρίων και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε ξένη επενδυτική εταιρεία.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού, με βάση το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων (με πρόεδρο την αρχιτέκτονα Γεωργία Ηλιάκη), ζητεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης την άμεση εκτέλεση τεχνικών εργασιών στο κτίριο της Μεραρχίας για να είναι ασφαλείς οι διερχόμενοι και εισερχόμενοι στο κτίριο. «Η επιτροπή αναφέρει ότι σε περίπτωση σεισμού οι συνέπειες για το κτίριο είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Παράλληλα, κάνει σαφή αναφορά σε έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο, οι οποίες έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη, όπως την αλλοίωσή της αλλά και ύπαρξη ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων κ.ά.» δήλωσε χθες το ίδρυμα. Μάλιστα, τονίζει το εξής στοιχείο: Πρόσφατα, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, πρότεινε το κτίριο να χαρακτηριστεί «μνημείο» και απεφάνθη προκαταβολικά ότι «το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου έχει συνταχθεί και αναμένεται η υποβολή του στην υπηρεσία μας δεδομένου ότι η κατάσταση διατήρησής του είναι καλή».

Διαφορετική εικόνα

Το τελικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δίνει διαφορετική εικόνα για την κατάσταση του κτιρίου, ανάβοντας το «πράσινο φως» για επισκευές. Αφού προηγουμένως εκκενωθεί, αρμοδίως, από τους καταληψίες της Rosa Nera.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή