Η ελληνική γλώσσα στο επίκεντρο του «Πανεπιστημίου Πολιτών»

Η ελληνική γλώσσα στο επίκεντρο του «Πανεπιστημίου Πολιτών»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 είναι ένα ξεχωριστό έτος για το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο κλείνει 180 χρόνια ζωής, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία τις βάσεις της συνοχής και της προόδου. Δεκάδες εκδηλώσεις –από εκθέσεις έως και αγώνες δρόμου– έχουν τεθεί υπό την αιγίδα αυτού του εορτασμού που θα κρατήσει δώδεκα μήνες για να αναδείξει όλες τις πτυχές της ιστορίας ενός τέτοιου ιδρύματος. Οι δράσεις αυτές έρχονται να δώσουν μεγαλύτερη δημοσιότητα και σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες του ΕΚΠΑ, που δεν έχουν αναδειχθεί έως τώρα όσο έπρεπε. Μια από αυτές που αξίζει να φωτιστεί περισσότερο είναι η διαχρονική συμβολή των καθηγητών, ιδιαιτέρως των ομοτίμων, σε αυτό που αποκαλούμε διά βίου μόρφωση. 

Πρόκειται για το «Πανεπιστήμιο Πολιτών» που δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ. Είναι μια ξεχωριστή προσπάθεια που έχει σκοπό να αξιοποιήσει την εμπειρία αυτής της ανιδιοτελούς ομάδας των επιστημόνων που προσέφεραν πολλά στις αίθουσες διδασκαλίας και θα ήθελαν να συνεχίσουν να διαχέουν τη γνώση τους και στους πολίτες. Το «Πανεπιστήμιο Πολιτών» απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να συνεχίσουν να μορφώνονται και να καλλιεργούν το πνεύμα τους. Δεν είναι βεβαίως το ίδιο ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που προωθεί την έρευνα και προετοιμάζει φοιτητές, αλλά στοχεύει στην ίδια την κοινωνία. Σ’ εκείνους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν –από καθηγητές πανεπιστημίου– κάποιες πτυχές από τις επιστήμες που διδάσκονται στο Ιδρυμα. Η έμφαση λοιπόν δεν δίδεται τόσο στο ερευνητικό βάθος όσο στην εγκυρότητα των πληροφοριών και τη θεματολογία που θα μπορούσε να αφορά τον σημερινό άνθρωπο και τους προβληματισμούς του.

Η αρχή των εκδηλώσεων έγινε ήδη το 2015 με ομιλητές καθηγητές από την Ιατρική Σχολή. Eναν χρόνο αργότερα ήταν η σειρά των καθηγητών της Νομικής Σχολής που πήραν τη σκυτάλη, με ομιλία μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ομότιμου καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου. Από εκείνη τη διήμερη συνάντηση εξεδόθη και ένας τόμος με τίτλο «Η συνεισφορά της Νομικής Επιστήμης στην Κοινωνία». Η πιο πρόσφατη εκδήλωση την οποία παρακολούθησε η στήλη είχε να κάνει με την ελληνική γλώσσα και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, με συντονίστρια την ομότιμη καθηγήτρια  Στέλλα Πριόβολου, στην έμπνευση της οποίας οφείλεται η δράση αυτή.

Προηγήθηκαν χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Σώματος Ομοτίμων του ΕΚΠΑ Διονύσιο Κόκκινο, ο οποίος αναφέρθηκε στην Κική Δημουλά, η οποία κατά την πρόσφατη αναγόρευσή της σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου μίλησε για τη «θηριοδαμάστρια γλώσσα», τονίζοντας: «Η γλώσσα πρέπει να μπορεί να δαμάζει τα θηρία της άγνοιας, της προκατάληψης, του σκοταδισμού. Η γλώσσα δίνει το θάρρος στον πολιτισμό για να νικήσει τους πολλαπλούς εχθρούς του».

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Διονύσιος Μαγκλιβέρας, ο οποίος αντί προλόγου διάβασε ένα κείμενο που αποδίδεται στον Γάλλο λογοτέχνη και δραματουργό Jean Richepin (1849-1926) αφιερωμένο στην Ελλάδα. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν όλες οι εισηγήσεις: Για τη γλώσσα και τη θρησκεία μίλησε ο ομότιμος καθηγητής  Ηλίας Οικονόμου. Η  ομότιμη καθηγήτρια Μερόπη Σπυροπούλου αναφέρθηκε στη γλώσσα και την Ιατρική, ενώ ο ομότιμος καθηγητής Διονύσιος Σπινέλλης μίλησε για τη γλώσσα και τη Νομική. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομ. καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης συσχέτισε το θέμα της γλώσσας με την εθνική μας υπόσταση και διαπίστωσε από τη μακρόχρονη διδασκαλία του στις πανεπιστημιακές αίθουσες πως η δυνατότητα της γλωσσικής έκφρασης των φοιτητών έχει μειωθεί αισθητά. Τα επόμενα δύο «Πανεπιστήμια Πολιτών» θα έχουν ως θέμα, το πρώτο τη θρησκεία με διοργανωτή τον καθηγητή Ηλία Οικονόμου και το δεύτερο την Ιστορία με διοργανωτή τον καθηγητή κ. Γεώργιο Λεοντσίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή