Μια «γεύση» από προγραμματισμό, με δωρεάν μαθήματα για όλους

Μια «γεύση» από προγραμματισμό, με δωρεάν μαθήματα για όλους

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πίνακα, ο Γιάννης Εξιλζές, ένας νεαρός επαγγελματίας προγραμματιστής, εξηγεί πώς κατασκευάζουμε μία σελίδα HTML και την «ανεβάζουμε» στον server. Οι μαθητές του, άλλοι συνομήλικοι και άλλοι μεγαλύτεροί του, παρακολουθούν με ενδιαφέρον το μάθημα και κρατούν σημειώσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται νεαροί φοιτητές που θέλουν να πάρουν μία «γεύση» για τον προγραμματισμό, αλλά και άνεργοι που αναζητούν διεξόδους για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Το «Tech Talent School», η «Σχολή Ταλέντων Τεχνολογίας», που λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του επιχειρηματικού φορέα «Found.ation», στην οδό Πειραιώς, έχει προσελκύσει μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας της περισσότερα από χίλια άτομα, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. «Τα μαθήματα γίνονται γρήγορα “sold out”, καθώς απευθύνονται σε εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τον προγραμματισμό ή εν γένει με τις τεχνολογικές γνώσεις και θέλουν να δουν αν αυτό τους ταιριάζει και μπορούν να το ακολουθήσουν επαγγελματικά. Με λίγα λόγια, αυτό που κάνουμε εμείς, είναι να τους δίνουμε τη βάση για τη γνώση και να βάζουμε μέσα τους το “μικρόβιο”», εξηγεί στην «Κ» ο Γιάννης Σκλάβος, ένας από τους ιδρυτές του «Found.ation», που είχε την ιδέα για τη δημιουργία της σχολής.

Ανεργοι και γυναίκες

«Από την αρχή, η προσπάθειά μας ήταν να προωθήσουμε το πρόγραμμα σε ανέργους, γι’ αυτό και το επικοινωνήσαμε σε σελίδες στις οποίες θα το έβλεπαν αυτοί οι άνθρωποι που σίγουρα το έχουν περισσότερο ανάγκη», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Σκλάβος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των γυναικών. «Για εμάς είναι ευχάριστη έκπληξη ότι το 45% των μαθητών μας είναι γυναίκες, ποσοστό πολύ υψηλό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το κενό είναι μεγάλο στον τομέα του προγραμματισμού».

Ανάμεσα στις μαθήτριες, η Νατάσα Ξαγοράρη, ένα νεαρό κορίτσι που εργάζεται σε μία νεοφυή επιχείρηση στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης. Πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε τον κύκλο των μαθημάτων στο «Tech Talent School», και περιέγραψε στην «Κ» την εμπειρία της: «Οταν μου έλεγαν τη λέξη “φούτερ”, σκεφτόμουν ότι πρόκειται για ένα χειμερινό ρούχο, μέχρι που έμαθα τι σημαίνει σε όρους τεχνολογίας», μας λέει με χιούμορ. «Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα αυτό το πρόγραμμα σε γυναίκες που δεν έχουν ασχοληθεί με τον προγραμματισμό ώστε να ισχυροποιηθεί το γυναικείο φύλο στον κλάδο που αυτή τη στιγμή υποεκπροσωπείται».

Κάθε σειρά μαθημάτων, που διαρκεί μία εβδομάδα, παρέχεται δωρεάν, αφού το «Tech Talent School» εντάσσεται σε πρόγραμμα της Microsoft Ελλάς. Η αρχή έγινε πριν από δύο χρόνια, όταν ο επιχειρηματικός φορέας «Found.ation» δημιούργησε ένα online ερωτηματολόγιο για να αποτυπώσει το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων προγραμματιστών. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια και το αποτέλεσμα ήταν ότι πολύ γρήγορα κάποιες εταιρείες άρχισαν να αναζητούν προγραμματιστές μέσω του «Found.ation». «Αυτό μας ενεργοποίησε και μας έκανε να σκεφτούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε πρακτικά σε αυτόν τον τομέα. Πριν από ενάμιση χρόνο παρουσιάσαμε την ιδέα του “Tech Talent School” στη Microsoft και η πρότασή μας “έδεσε” με ένα πρόγραμμα της εταιρείας που υποστηρίζει τέτοιες δράσεις σε όλον τον κόσμο», εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του φορέα.

Το επάγγελμα του προγραμματιστή έχει υψηλή ζήτηση παγκοσμίως και σε αυτή τη βάση δημιουργήθηκε η Τεχνολογική Σχολή Ταλέντων. «Αυτή η προσπάθεια δεν έχει σχέση με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η καινοτομία είναι ότι εμείς φέρνουμε εδώ εκπαιδευτικούς που μεταφέρουν γνώση μέσα από την ίδια την αγορά και όχι γνώση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη», τονίζει ο Δ. Καλαβρός-Γουσίου.

Για μετανάστες

Αξίζει να σημειωθεί πως το «Tech Talent School» απευθύνεται και σε νεαρούς μετανάστες που ήδη βρίσκονται σε κάποια υποστηρικτική δομή, βοηθώντας τους να πάρουν μια ιδέα για τον προγραμματισμό, καθώς και σε παιδιά ηλικίας 14-16 ετών που διαθέτουν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή