Ρεύμα Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

Ρεύμα Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος θα περίμενε ότι καταστήματα ανά τη Λέσβο θα αναρτούσαν πινακίδες στα τουρκικά για τη διευκόλυνση των «απέναντι» τουριστών, όταν το 2002 η κοινή γνώμη είχε «καταδικάσει» την τοπική κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» που διοργάνωνε ελληνοτουρκική συνάντηση με ομιλητές από την πολιτική και το εμπόριο από την Αθήνα, την Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης; Τελικά «ο παράς τα λύνει όλα», όπως διαπιστώνει το μέλος της «Συνύπαρξης», Στρατής Πόθας, σχολιάζοντας το ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο που κατέγραψε η άφιξη Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο.

«Προ 20ετίας, όταν είχε ξεκινήσει δειλά δειλά η “Συνύπαρξη”, το κλίμα δεν ήταν τόσο ανεκτικό. Υπήρχαν και συνεχείς εγκλήσεις ότι “εσείς πάτε απέναντι στα παζάρια στο Αϊβαλί όπου κάθε δραχμή που ξοδεύετε γίνεται σφαίρα για να γυρίσει εναντίον μας”. Εμείς επιμέναμε στην ανθρωπιστική διάσταση του θέματος και πάντα λέγαμε ότι θα έρθει η ώρα που θα υπάρχει αμοιβαιότητα. Οπως και έγινε. Χαιρόμαστε λοιπόν για την αμοιβαιότητα στις σχέσεις των δύο λαών του Αιγαίου» αναφέρει ο κ. Πόθας.

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούνιο καταγράφηκαν 6.315 αφίξεις Τούρκων, υπερδιπλάσιες από τον Ιούνιο του 2016 (2.938), σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Αν και την περασμένη χρονιά οι αφίξεις ήταν σχετικά πεσμένες, αλλά «σωτήριες» σε σχέση με τις αφίξεις των Ευρωπαίων που «γύρισαν την πλάτη λόγω προσφυγικού στη Λέσβο» όπως τονίζουν οι τουριστικοί πράκτορες, ο περασμένος Ιούνιος «σπάει» και το ρεκόρ του 2014 (3.568 αφίξεις). Και η εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2017 συνολικά είναι εξαιρετικά αισιόδοξη με 13.624 αφίξεις, όταν η αντίστοιχη περίοδος του 2016 ήταν 7.236 και το 2015 10.215 αφίξεις.

Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω ρεκόρ Ιουνίου διέψευσε όλες τις προβλέψεις περί μειωμένων αφίξεων της τάξεως του 30% λόγω του σεισμού. Ειδικά μετά τις 12 Ιουνίου και τα 6,3 Ρίχτερ, οι πράκτορες είχαν απανωτές ακυρώσεις αφίξεων γκρουπ από την Κωνσταντινούπολη. Από τις 15 Ιουνίου και μετά, όμως, όταν και έκλεισαν τα σχολεία, σημειώθηκαν πολλές αφίξεις μεμονωμένων Τούρκων, με αποτέλεσμα μάλιστα να μην υπάρχουν διαθέσιμα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

«Αρκετοί Τούρκοι πλέον γνωρίζουν τη Λέσβο και εκτιμώ ότι τα πλεονεκτήματά της πρέπει να προβάλλονται, ότι συνιστάται για οικογενειακό τουρισμό, είναι ασφαλής προορισμός, έχει χαμηλούς ρυθμούς. Γι’ αυτό μάλιστα οι Τούρκοι την προτιμούν και έρχονται και με την πεθερά τους, είναι χαρακτηριστικό τους, εξάλλου αυτό όταν ταξιδεύουν», προσθέτει ο κ. Πόθας, που επισημαίνει ότι ένα άλλο στοιχείο που εκτιμούν ιδιαίτερα οι Τούρκοι επισκέπτες είναι η τοπική γαστρονομία: «Οι μεγάλες μερίδες, το νόστιμο – ποιοτικό φαγητό σε χαμηλές τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους Τούρκους σε σχέση με τα δικά τους τουριστικά θέρετρα, όπως είναι η Ασος, το Μοσχονήσι και ο Τσεσμές».

Για τη σπουδαιότητα του τουρκικού ρεύματος στην τοπική οικονομία, μίλησε πρόσφατα και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ζητώντας να αναστηλωθεί το Γενί Τζαμί και το Αρχαίο Λουτρό να είναι επισκέψιμα: «Οι χώροι παραμένουν κλειστοί σε μια περίοδο που υπάρχει ρεύμα Τούρκων τουριστών που αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική μας ελπίδα».

Νέα ακτοπλοϊκή γραμμή

Την αισιόδοξη εικόνα σε σχέση με τις αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο έρχεται να εμπλουτίσει και η «πρεμιέρα» της νέας γραμμής, Πέτρας – Αϊβαλί με το ταχύπλοο «Esref Jale» της εταιρείας Jalem Tur. Το πρώτο δρομολόγιο ξεκίνησε την Τετάρτη 28 Ιουνίου, μεταφέροντας 22 Τούρκους από το Αϊβαλί στην Πέτρα. Ενώ συνολικά τις τρεις μέρες που λειτούργησε τον Ιούνιο η νέα γραμμή, μετέφερε 106 Τούρκους στο λιμάνι της Πέτρας. Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στη μία ώρα και ένα τέταρτο, ενώ το ταχύπλοο μπορεί να μεταφέρει 173 επιβάτες, πραγματοποιώντας δύο δρομολόγια την εβδομάδα, με εισιτήριο 30 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή