Eλληνική απόβαση στο Λονδίνο

Eλληνική απόβαση στο Λονδίνο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάντα με έτρωγε να δημιουργήσω κάτι καινούργιο». Με αυτήν τη φράση η 26χρονη Κατερίνα Σαντίκου εξηγεί τι την ώθησε να ιδρύσει, τον Νοέμβριο του 2015, την εταιρεία Workathlon, που παρέχει ειδικό λογισμικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία προσλήψεων για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, προχθές, η εταιρεία αναδείχθηκε νικήτρια στον διαγωνισμό του Reload Greece Challenge, στον εμβληματικό ουρανοξύστη The Shard στο Λονδίνο.

Η κ. Σαντίκου μίλησε στην «Κ» χθες – μέρα κατά την οποία είχε πέντε συναντήσεις με επενδυτές στη βρετανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει την ιδέα της ομάδας της (σήμερα θα είχε τουλάχιστον άλλη μία). «Προέρχομαι από ξενοδοχειακή οικογένεια, οπότε μου ήταν πάντα γνώριμος ο κλάδος», λέει. Επειτα από σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στις ΗΠΑ, γύρισε στην Ελλάδα το 2012, «στην καρδιά της κρίσης», λέει, γελώντας με τη φαινομενική αφροσύνη της απόφασής της.

«Εβλεπα ότι η πολύ μεγάλη εναλλαγή των εργαζομένων από χρόνο σε χρόνο ήταν μεγάλο πρόβλημα για τα ξενοδοχεία», σημειώνει. «Οπότε ήθελα να βρω έναν τρόπο να συμβάλω στην αντιμετώπισή του».

Η Workathlon επελέγη ως μία από τις δέκα ομάδες που συμμετείχαν στο Reload Greece Challenge χάρη στη διάκρισή της (πέμπτο βραβείο) στον διαγωνισμό Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, που συνεργάζεται με την οργάνωση Reload Greece στη διοργάνωση του Challenge. Το RG Challenge, διάρκειας εννέα ημερών, δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός – είναι και ένα πρόγραμμα ταχείας εκμάθησης επιχειρηματικότητας. Οι ομάδες των επίδοξων επιχειρηματιών που ταξίδεψαν στο Λονδίνο είχαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις γνώσεις και την εμπειρία περισσότερων από 50 στελεχών επιχειρήσεων –Ελλήνων κυρίως, αλλά όχι μόνο– που αφιέρωσαν χρόνο για να συμμετάσχουν στη διαδικασία ως μέντορες, σε συναντήσεις που έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του London Business School.

«Αλλοι ήταν ειδικοί σε θέματα χρηματοδότησης, άλλοι μας βοήθησαν στη διαφοροποίηση του προϊόντος ή στη διαμόρφωση του business plan», λέει η κ. Σαντίκου. «Εκτός από συμβουλές, μας βοήθησαν με γνωριμίες στην επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου. Μας άνοιξαν πόρτες. Και δεν μας χαρίζονταν – αν έβλεπαν ότι κάτι δεν το έχουμε σκεφτεί καλά, μας έσπρωχναν να το βελτιώσουμε».

Ενας από αυτούς ήταν ο Αρης Ξενοφώντος, που ασχολείται με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο του Fintech (ψηφιακές εφαρμογές τραπεζικής) ως στέλεχος της τράπεζας Santander. «Οποτε βρίσκω την ευκαιρία να γίνω μέντορας σε νέες επιχειρήσεις, το κάνω», λέει στην «Κ». «Εχω υπάρξει μέλος νέας επιχείρησης που ξεκίνησε από πέντε άτομα και έφτασε στα 250 με την καθοδήγηση ανθρώπων με μεγαλύτερη εμπειρία. Εκεί εκτίμησα την αξία ενός καλού μέντορα».

Για τις ομάδες που συμμετείχαν στο Reload Greece Challenge, λέει ότι «είχαν τρομερό ενθουσιασμό και πολύ ταλέντο». «Γνωρίζω πολλούς επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη σε καθημερινή βάση, όντας επενδυτής σε τεχνολογικές εταιρείες, και πιστεύω πως οι ομάδες του Reload δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές». Ο κ. Ξενοφώντος τονίζει την εντύπωση που του έκανε «το εύρος και η ποιότητα» των συνεργατών που συμβάλλουν στην υλοποίηση του διαγωνισμού, που περιλαμβάνει μέχρι και ηθοποιούς «που βοηθούν τις ομάδες να να “πουλήσουν” την ιδέα τους σαν ένα κινηματογραφικό σενάριο». Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία ότι το πρόγραμμα των ομάδων είναι κάπως υπερφορτωμένο για μία τόσο σύντομη χρονική περίοδο.

Το κλειδί της ανάκαμψης

Η Εφη Κυρτάτα, διευθύνουσα σύμβουλος της Reload Greece, εξηγεί τη λογική που διέπει το RG Challenge: «Πιστεύουμε ότι το κλειδί για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι να μπορέσουν οι νέοι, παραμένοντας στη χώρα, να αναπτύξουν παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, χρειάζεται μία πλατφόρμα που θα επιτρέψει σε όσους έχουν φύγει να διοχετεύσουν την τεχνογνωσία τους πίσω στην Ελλάδα».

Αυτή η διασύνδεση, για την Κατερίνα Σαντίκου, ήταν η σημαντικότερη πτυχή του διαγωνισμού, πέρα από τα βραβεία – 5.000 ευρώ σε μετρητά, υπηρεσίες cloud της ΙΒΜ αξίας 10.000 ευρώ και άλλα. «Ηταν καταπληκτική εμπειρία», λέει. «Είναι τρομερά σημαντικό για εμάς που θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα να έχουμε ένα πόδι στο Λονδίνο και τις ευκαιρίες που παρέχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή