ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοι θέλουν να έχουν εισόδημα από τον τουρισμό

oloi-8eloyn-na-exoyn-eisodhma-apo-ton-toyrismo

Γεμάτα τα ξενοδοχεία της Αθήνας αλλά και των νησιών, γεμάτες και οι κατοικίες που προσφέρονται για ενοικίαση, «τύπου Airbnb». Ιδιαίτερα το κέντρο και τα νότια προάστια της πρωτεύουσας εξελίσσονται σε «hotspots», καθώς η συνεχής αύξηση των ξένων επισκεπτών τροφοδοτεί την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από το τέλος του 2015 μέχρι σήμερα έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των κατοικιών που μισθώνεται με τον τρόπο αυτό. Αν και η εταιρεία δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, είναι πιθανό σήμερα να εκμισθώνονται πάνω από 60.000-70.000 επιπλωμένες κατοικίες σε όλη τη χώρα μ’ αυτόν τον τρόπο.

Μόνο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε μια ακτίνα που περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο και οριοθετείται από το Παγκράτι στα ανατολικά, τα Ανω Πατήσια στα βόρεια, τον Κολωνό στα δυτικά και τον Νέο Κόσμο στα νότια, υπολογίζεται ότι διατίθενται μέσω της Airbnb περί τις 5.130 διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Πριν από εννιά μήνες, στην ίδια ζώνη, ο ίδιος αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 2.500.

Ωστόσο, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Ηδη, αρκετά ακίνητα αυτής της κατηγορίας εμφανίζονται χωρίς ενοικιαστές, καθώς είτε δεν βρίσκονται σε σημεία με ιδιαίτερη ζήτηση είτε προσφέρουν υποδεέστερες προδιαγραφές ποιότητας. Ο ανταγωνισμός είναι πλέον δεδομένος μεταξύ των ιδιοκτητών, ενώ έμφαση δίνεται σε όλο και πιο πολυτελείς κατασκευές. Επιπλέον, οι χρήστες του Διαδικτύου προτιμούν κατοικίες που έχουν ήδη μεγάλο αριθμό θετικών κριτικών, με αποτέλεσμα οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες δραστηριοποίησής τους.

Πόσο ελκυστική είναι η εν λόγω αγορά; Διαμέρισμα στην περιοχή της Πλάκας, μισθώνεται μέσω Airbnb με μέσο κόστος 127 ευρώ/διανυκτέρευση. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του εισπράττει περίπου 2.650 ευρώ σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πλατφόρμας InsideAirbnb, η οποία αναλύει τα στοιχεία από τη δραστηριότητα της Airbnb, ο συγκεκριμένος έχει κατορθώσει να μισθώνει το διαμέρισμά του όλο τον χρόνο, αγγίζοντας τις 255 διανυκτερεύσεις ετησίως. Εν ολίγοις, μπορεί να εισπράττει πάνω από 16.000 ευρώ ετησίως από την εν λόγω δραστηριότητα.

Επόμενο είναι λοιπόν και το ότι ο κλάδος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων έχει προσλάβει επιχειρηματικές διαστάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η ανεξάρτητη υπηρεσία insideAirbnb, το 44% των αγγελιών του κέντρου της Αθήνας αφορά σε πολλαπλές καταχωρίσεις ακινήτων από έναν ιδιοκτήτη. Στην κορυφή της λίστας, με 58 ακίνητα, βρίσκεται η εταιρεία Easy ΒnΒ, η οποία ειδικεύεται στην εξυπηρέτηση ιδιωτών που ενδιαφέρονται να μισθώσουν το ακίνητό τους μέσω της Airbnb.

Οσο πιο κοντά βρίσκεται το ακίνητο στο ιστορικό κέντρο της πόλης και δη σε περιοχές που προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς και βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα και μουσεία, τόσο υψηλότερο είναι το ενοίκιο. Συνοικίες όπως το Κουκάκι, η Πλάκα, του Μακρυγιάννη, το Θησείο, η Ακρόπολη, το Μοναστηράκι, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός, καταγράφουν τόσο υψηλή ζήτηση τους τελευταίους μήνες, ώστε οι τιμές των ενοικίων να έχουν αρχίσει να ακολουθούν ανοδική πορεία, τη στιγμή που στην υπόλοιπη αγορά τα ενοίκια εξακολουθούν να έχουν πτωτική πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δραστηριότητα μπορεί να εξασκείται από ιδιώτες, αρκεί να μην παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην των κλινοσκεπασμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή προσφέρονται και άλλες υπηρεσίες, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ιδρύσει επιχείρηση. Παράλληλα, η φορολογία είναι η ίδια με εκείνη των συμβατικών μισθώσεων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και με συντελεστή 35% για το ποσό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ (και μέχρι τις 35.000 ευρώ).