Στο 100% η πληρότητα στα ξενοδοχεία στην αιχμή της περιόδου

Στο 100% η πληρότητα στα ξενοδοχεία στην αιχμή της περιόδου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πληρότητα που κινείται σχεδόν στο 100% θα «τρέξει», φέτος, η αιχμή της τουριστικής σεζόν για τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών κατηγοριών στους δημοφιλείς για τους ξένους προορισμούς της χώρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι τη φετινή περίοδο η Ελλάδα θα βιώσει την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό.

Για τον Αύγουστο, τα περισσότερα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, σε προορισμούς που προτιμούν οι ξένοι τουρίστες, θα είναι γεμάτα, ενώ υψηλές πληρότητες αναμένεται να καταγραφούν και τον Σεπτέμβριο. Πού οφείλεται αυτό;

α) Στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός των πακέτων πωλήθηκαν με εκπτώσεις από νωρίς, κατά την περίοδο των προκρατήσεων στις ξένες αγορές για το φετινό καλοκαίρι.

β) Στα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία.

Οι αφίξεις αναμένεται να φθάσουν στα 30 εκατ. περιλαμβανομένων των τουριστών που έρχονται με κρουαζιέρα, αλλά και των Ελλήνων που διαμένουν για επαγγελματικούς λόγους τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και επισκέπτονται μέσα στο έτος την πατρίδα τους.

Τα οφέλη από τον τουρισμό διαχέονται τόσο στην περιφέρεια όσο και στην Αθήνα. Τόσο τα άμεσα και προφανή όσο και τα έμμεσα. Για παράδειγμα, ενισχυμένος είναι και ο αριθμός των εργαζομένων στους δημοφιλείς για τους ξένους τουριστικούς προορισμούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρόδου. Το προσωπικό στο νησί δεν μπόρεσε να καλύψει τη ζήτηση για απασχόληση στις εκεί τουριστικές επιχειρήσεις. Ακόμη «ψάχνουν κόσμο». Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Βάσει των εκτιμήσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα τουριστικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν, φέτος, έως και στα 14,5 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν όμως και τα «αγκάθια». Οπως, για παράδειγμα, οι αφίξεις των ξένων τουριστών με κρουαζιέρα, όπου αναμένεται να σημειωθεί διψήφιο ποσοστό μείωσης σε σχέση με το 2016. Επίσης, καθηλωμένη παραμένει η τουριστική κίνηση σε προορισμούς που συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Λέσβος που καταγράφει απώλειες, τόσο σε επίπεδο αφίξεων με πτήσεις charters όσο και μέσω κρουαζιέρας. Από την άλλη, βεβαίως, υπάρχουν και περιοχές που ξεπέρασαν τα περυσινά προβλήματα με το μεταναστευτικό, όπως, για παράδειγμα, η Κως και αναμένεται να καταγράψουν αύξηση.

Οι Ελληνες τουρίστες

Δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσει και ο εσωτερικός τουρισμός. Ο λόγος; Κυρίως η υπερφορολόγηση που έχει περιορίσει τις οικονομικές δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών για ταξιδιωτικές δαπάνες. Ιδιαιτέρως (τα περισσότερα από) τα νησιά είναι απαγορευμένος προορισμός. Αρκεί να σημειωθεί ότι λόγω της σημαντικής αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς, οι διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών είναι ελάχιστες και συνήθως ακριβές. Εκ των πραγμάτων η εγχώρια ζήτηση θα καλυφθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια.Βεβαίως, ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν για όσους επιλέξουν περιοχές που δεν υποδέχονται μαζικό τουρισμό από τις ξένες αγορές ή εναλλακτικούς για την εποχή προορισμούς, χωρίς παραλιακό μέτωπο.

Αλλά θα πρέπει κανείς να ψάξει πολύ.

Οι τουριστικοί επαγγελματίες της χώρας με δεδομένη τη θετική πορεία της φετινής σεζόν έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους από τώρα στη σεζόν του 2018. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης στους κύκλους των Ελλήνων ξενοδόχων αλλά και στους εκπρόσωπους των ξένων ταξιδιωτικών οργανισμών αποτελεί το νέο χαράτσι του φόρου διαμονής που αναμένεται να επιβληθεί από 1.1.2018 στα τουριστικά καταλύματα. Ο φόρος θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά μας, ιδιαίτερα, αν συνδυαστεί με πιθανή επαναφορά στις διεθνείς αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Τέλος, η υπερφορολόγηση αλλά και η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό πιστεύουν ότι «ναρκοθετεί» τις μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές του τομέα. Και αυτό, παρά το ενεργό ενδιαφέρον που καταγράφεται στην παρούσα φάση για την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων στον τουριστικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή