Βίαια επεισόδια και καταστροφές στο hotspot της Μόριας

Βίαια επεισόδια και καταστροφές στο hotspot της Μόριας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν για ακόμη μία φορά χθες στη Μόρια, το hotspot στη Λέσβο όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες χιλιάδες μετανάστες περιμένοντας να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει. Με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων κατασβέστηκε η φωτιά που άναψε εντός της εγκατάστασης νωρίς το απόγευμα, ωστόσο κάηκαν πέντε κοντέινερ, μια τέντα που σκίαζε τον κεντρικό χώρο του καταυλισμού και δύο σκηνές που χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη αντικειμένων. Παράλληλα, πολλοί μετανάστες έφυγαν από τη Μόρια και σκόρπισαν στα γύρω χωριά φοβούμενοι για τη ζωή τους από τις συμπλοκές και τις φωτιές.

Βίαια επεισόδια και καταστροφές στο hotspot της Μόριας-1

Ολα ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν δόθηκε σε μετανάστη η απορριπτική  –και σε β΄ βαθμό– απόφαση του αιτήματος ασύλου που είχε καταθέσει. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, έπρεπε να συλληφθεί από την αστυνομία και να οδηγηθεί στο ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο), φυλασσόμενος χώρος που έχει δημιουργηθεί εντός του hotspot για όσους πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Βίαια επεισόδια και καταστροφές στο hotspot της Μόριας-2

Αλλοι μετανάστες προσπάθησαν να εμποδίσουν τη σύλληψή του πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια που γρήγορα εξαπλώθηκαν στον καταυλισμό. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση, όμως σε λίγη ώρα φωτιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος που κράτησε τουλάχιστον δύο ώρες.

Προσλήψεις

Χθες επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε την πρόσληψη 395 ατόμων ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με διάρκεια σύμβασης έως τις 19/1/2018 για την ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά του Αιγαίου Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο που δέχονται τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του μήνα προβλέπεται ότι οι ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις) που είχαν αναλάβει την πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και την εξέταση της ευαλωτότητας των μεταναστών (εφόσον κριθούν «ευάλωτοι», μεταφέρονται στην ενδοχώρα) θα αποχωρήσουν. Πρόκειται για εφαρμογή προγράμματος ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μέσω της έκτακτης βοήθειας του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.

Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας, έχει ζητήσει τη μεταφορά των σχετικών κονδυλίων από τις ΜΚΟ στο κράτος με στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας των νησιών. Ωστόσο αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντικό κενό έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ ασκείται κριτική για την επάρκεια του προσωπικού που θα καταθέσει αίτηση και τελικά θα προσληφθεί. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 27 Ιουλίου 2017 και ώρα 15.00, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του οργανισμού www.keelpno.gr ή του προγράμματος www.philosgreece.eu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή