«Φωτιά» στη Μόρια βάζει η απόρριψη των αιτημάτων ασύλου

«Φωτιά» στη Μόρια βάζει η απόρριψη των αιτημάτων ασύλου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καζάνι που βράζει θυμίζει το hotspot στη Μόρια. Τα χθεσινά επεισόδια ​προκαλούν έντονο πονοκέφαλο, καθώς προκλήθηκαν μετά την απόφαση για απόρριψη, και σε δεύτερο βαθμό, του αιτήματος μετανάστη από την Αϊτή για τη χορήγηση ασύλου.

Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό, καθώς το προαναχωρησιακό κέντρο στο χώρο του hotspot, όπου και θα πρέπει να περιορίζονται οι μετανάστες προς απέλαση, λειτουργεί μόλις μία εβδομάδα. Και μπορεί χθες οι φλόγες να έσβησαν σχετικά γρήγορα, ουδείς όμως μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα ξανανάψουν. 

Το χρονικό

Στα επεισόδια που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι ενεπλάκησαν περίπου 100-150 άτομα τα οποία προκάλεσαν υλικές ζημιές σε πέντε κοντέινερ, κάποια από τα οποία ήταν άδεια και δεν χρησιμοποιούνταν και άλλα που ανήκαν σε ΜΚΟ.

Από την πυρκαγιά κάηκαν επίσης μια τέντα που σκίαζε τον κεντρικό χώρο του καταυλισμού και δύο σκηνές που χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη αντικειμένων.

«Φωτιά» στη Μόρια βάζει η απόρριψη των αιτημάτων ασύλου-1

Οπως περιγράφει στο kathimerini.gr ο διοικητής του κέντρου της Μόριας, κ. Γιάννης Μπαλπακάκης, όλα ξεκίνησαν όταν «μετανάστης από την Αϊτή έλαβε την απορριπτική και σε β΄ βαθμό– απόφαση του αιτήματος ασύλου που είχε καταθέσει. Ενώ επρόκειτο να οδηγηθεί στο προαναχωρησιακό κέντρο για να επιστρέψει από εκεί στην Τουρκία, περίπου 15 άτομα από την Αφρική που βρίσκονταν στον χώρο προκάλεσαν ένταση πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιές με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση δακρυγόνων».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλπακάκη η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί από τις επτά το απόγευμα της Δευτέρας.

«Δεν υπήρξε τραυματισμός. Το hotspot εκκενώθηκε έγκαιρα ενώ προτεραιότητα δόθηκε σε οικογένειες, ασυνόδευτες γυναίκες και ανήλικους, συνολικά περίπου 600 άτομα», δηλώνει.

«Φωτιά» στη Μόρια βάζει η απόρριψη των αιτημάτων ασύλου-2

Ωστόσο, ουδείς λόγος εφησυχασμού υπάρχει, καθώς το προαναχωρησιακό κέντρο λειτουργεί στη Μόρια εδώ και μια εβδομάδα ενώ οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα.

Ο κ. Μπαλπακάκης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις νέες σημερινές αφίξεις 98 ατόμων. «Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τον χώρο και οι νέες αφίξεις μας πιέζουν λίγο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα εάν έχουν προκληθεί αντίστοιχα επεισόδια με αφορμή απορριπτικές αποφάσεις των αιτημάτων ασύλου διευκρινίζει ότι «πρόκειται για το πρώτο περιστατικό, δεδομένου ότι το προαναχωρησιακό κέντρο εκεί μετρά λίγες μέρες λειτουργίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή