Οι μπράβοι και ο «Αρκούδος»

Οι μπράβοι και ο «Αρκούδος»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατά παραγγελία ξυλοδαρμούς, εμπρηστικές επιθέσεις και μιαν άγνωστη στο ευρύ κοινό ένοπλη συμπλοκή έξω από μπαρ στην Καλλιθέα συνδέει η ΕΛ.ΑΣ. τις δύο ομάδες μπράβων που εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Ως συνεργοί των εκβιαστών κατηγορούνται δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής. Ο ένας (διαφεύγει τη σύλληψη) κατηγορείται ότι είχε ενεργό συμμετοχή σε επ’ αμοιβή ξυλοδαρμό ιδιοκτήτη τουριστικού λεωφορείου. Ο δεύτερος συνελήφθη και φέρεται ως αυτουργός εμπρηστικής επίθεσης σε μπαρ, στην Αγία Βαρβάρα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 19 άτομα, ενώ αναζητούνται άλλα 11. Πρόκειται για 16 Ελληνες, 2 Αλβανούς και έναν Ουκρανό. Ως «εγκέφαλοι» των δύο ομάδων περιγράφονται δύο Ελληνες, 59 και 51 ετών, που έχουν στο παρελθόν απασχολήσει για παρόμοια αδικήματα. Ο 51χρονος είχε συμμετοχή στον ξυλοδαρμό αστυνομικών κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στον Ωρωπό, τον Αύγουστο του 2011, ενώ «στόχος» του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών ήταν επί σειρά ετών και ο 59χρονος.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 χάρη σε μαρτυρία-κατάθεση στην Ασφάλεια τριών Σύρων. Οπως αποκάλυψαν στους αστυνομικούς, εργάζονταν σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τον ιδιοκτήτη της, όταν ο τελευταίος τούς θεώρησε υπεύθυνους για την κλοπή μεγάλου χρηματικού ποσού από τα ταμεία της «επιχείρησης». Στην κατάθεσή τους, στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, οι αλλοδαποί αποκάλυψαν ότι στη λέσχη απασχολούνταν καθημερινά δύο μπράβοι, τους οποίους και κατονόμασαν. Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι ο ημερήσιος τζίρος κυμαίνονταν μεταξύ 25.000 και 30.000 ευρώ.

Το διάστημα που ακολούθησε οι ερευνητές της Ασφάλειας «άνοιξαν» τα τηλέφωνα των υπόπτων και συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη δομή των συμμοριών τους. Η πρώτη ήλεγχε 29 καταστήματα (κυρίως χαρτοπαικτικές λέσχες και μπαρ) στο κέντρο της Αθήνας και η δεύτερη 25, κυρίως στα προάστια του Λεκανοπεδίου. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι δύο από τα μέλη της πρώτης ομάδας μεταπήδησαν στη δεύτερη όταν τα «χάλασαν» με τον αρχηγό στα λεφτά. Αντίστοιχα, ο ένας από τους επίορκους αστυνομικούς (διαφεύγει τη σύλληψη) φέρεται να είχε ενεργό συμμετοχή σε ξυλοδαρμούς ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων κατά παραγγελία ανταγωνιστών. Το πρώτο περιστατικό κατεγράφη τον Μάιο και το δεύτερο τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο συνάδελφός του (φέρει το παρωνύμιο «Αρκούδος») κατηγορείται ότι τοποθέτησε εμπρηστικό μηχανισμό έξω από μπαρ στην Αγία Βαρβάρα προκειμένου να εκδικηθεί τον ιδιοκτήτη για την απόλυση της συντρόφου του. Επιπλέον, φέρεται να συνόδευε «παράγοντες» σε αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κυρίως τοπικών πρωταθλημάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξιχνιάστηκε και μια ένοπλη συμπλοκή έξω από μπαρ στην Καλλιθέα τον Οκτώβριο του 2016. Οι μπράβοι της πρώτης ομάδας είχαν τότε συμπλακεί με μέλη αντίπαλης συμμορίας. Προκειμένου η υπόθεση να αποσιωπηθεί, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είχε κρύψει τους κάλυκες από τα όπλα των «νονών». Εκτός των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, στη δικογραφία υπάρχουν βίντεο και επώνυμες μαρτυρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή