Οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα αλλάζουν το τοπίο των βάσεων

Οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα αλλάζουν το τοπίο των βάσεων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται για τις βάσεις εισαγωγής σε σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα, μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.

Ειδικότερα, με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων προκύπτουν τα ακόλουθα ανά μάθημα:

• Στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό Σχέδιο περισσότεροι υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 15 φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αυξήθηκαν τα ποσοστά τόσο στη βαθμολογική κλίμακα 15-18, όσο και των αριστούχων που βαθμολογήθηκαν πάνω από 18. Αυτό αναμένεται να περιορίσει την αναμενόμενη πτώση -λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων στα βασικά μαθήματα- στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα όπως οι Αρχιτεκτονικές.

Ενδεικτικά, χωρίς τις επιδόσεις σε Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, ο Γιάννης Ζαμπέλης, μαθηματικός και στέλεχος των φροντιστηρίων Πουκαμισάς, έχει προβλέψει ότι η βάση της αρχιτεκτονικής ΕΜΠ θα κινηθεί στα 19.200 μόρια από 19.999 πέρυσι.

• Στα Αγγλικά οι φετινές επιδόσεις είναι λίγο χειρότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, φέτος το 1,18% έγραψε πάνω από 18 έναντι 1,86% πέρυσι, ενώ το ποσοστό όσων έγραψε πάνω από τη βάση φέτος είναι 72,31% από 75,16% πέρυσι. Η ελαφρά πτώση των επιδόσεων θα επηρεάσει όλο το εύρος των σχολών που απαιτούν ξένη γλώσσα, καθώς τα Αγγλικά είναι η γλώσσα στην οποία επιλέγει να εξεταστεί η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

• Πολύ χειρότερες από πέρυσι ήταν οι επιδόσεις στα Γαλλικά. Ενδεικτικά, μόλις το 1,62% των υποψηφίων αρίστευσε από 7,95% πέρυσι, ενώ φέτος πάνω από τη βάση έγραψε το 73,62% από 86,16% πέρυσι. Αυτό δίνει μειονέκτημα στους υποψηφίους που επέλεξαν να εξεταστούν στα Γαλλικά για να διεκδικήσουν θέση σε τμήμα για την εισαγωγή στο οποίο είναι απαραίτητη η εξέταση σε ξένη γλώσσα.

• Χειρότερες μεν αλλά όχι όπως των Γαλλικών, είναι οι φετινές επιδόσεις στα Γερμανικά. Το 69,48% έγραψε κάτω από τη βάση (76,03% πέρυσι), και το 10,34% πάνω από 18 (16,15% πέρυσι)

• Διπλάσιους αριστούχους είχαμε φέτος στα Ιταλικά (20,75% από 10,17%), ενώ το αντίστροφο συνέβη στα Ισπανικά. Φέτος, πάνω από 18 έγραψε το 16,67% από 33,63% πέρυσι.

• Μετριότερες συγκριτικά με το 2016 είναι οι φετινές επιδόσεις στην Αρμονία και στον Ελεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή