Μια ψηφιακή κοινότητα αιμοδοτών με όραμα

Μια ψηφιακή κοινότητα αιμοδοτών με όραμα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστοσελίδα του Bloode χθες το απόγευμα ήταν ανηρτημένες τρεις «ανοιχτές» εκκλήσεις για αίμα από ασθενείς. Αλλωστε, ένα από τα οράματα των ιδρυτών της μόλις τριών ετών μη κερδοσκοπικής κοινωνικής οργάνωσης startup Bloode είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας που να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε αιτήματα για αίμα από ασθενείς. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Bloode (www.bloode.org) οι ασθενείς κάνουν τη δική τους έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια και οι περίπου 5.000 νεαροί εθελοντές της πλατφόρμας καλούνται να κινητοποιηθούν είτε προσφέροντας αίμα είτε προωθώντας, μέσω του δικού τους κοινωνικού δικτύου, την έκκληση.

Η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ξεκίνησε το 2016 και έως χθες είχαν ικανοποιηθεί 156 εκκλήσεις ασθενών. «Η πλειονότητα αυτών είναι πολυμεταγγιζόμενοι, καρκινοπαθείς και άτομα με χρόνιες παθήσεις που θα χρειαστούν από 2-3 μονάδες αίματος έως και 200. Πέρυσι το καλοκαίρι το Bloode βοήθησε μια νεαρή κοπέλα, που έπασχε από μια σπάνια νόσο, να βρει 188 μονάδες αίματος», σημειώνει στην «Κ» η 23χρονη Ναταλία Κρίτσαλη, εκ των ιδρυτών του Bloode.

Οπως αναφέρει η ίδια, οι ασθενείς που κάνουν εκκλήσεις συνήθως έχουν «εξαντλήσει» το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον στην αναζήτηση αιμοδοτών αντικατάστασης. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, συχνά τα νοσοκομεία ζητούν από τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς να βρουν αιμοδότες. Μόλις χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρθηκε σε πρόσφατο έγγραφο του τμήματος Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» προς το τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, με το οποίο ζητεί την «κατάθεση αίματος από τους ασθενείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των μεταγγίσεων». Στην Ελλάδα, τo 58% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες. Η αύξηση αυτού του ποσοστού είναι το βασικό όραμα των ιδρυτών του Bloode. «Στόχος του Bloode είναι να παρακινήσουμε τους νέους να δώσουν αίμα. Δεν θέλουμε να ανακυκλώσουμε την ίδια δεξαμενή εθελοντών αιμοδοτών, αλλά να προσελκύσουμε νέους σε ηλικία που θα δίνουν για αρκετές δεκαετίες αίμα», τονίζει η κ. Κρίτσαλη. Το Bloode άλλωστε δημιουργήθηκε από νέους. Ξεκίνησε από τρεις φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Ναταλία, τον Αλέξανδρο και τον Παναγιώτη και το 2014 διακρίθηκε στο Social Impact Award Greece, έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε φοιτητές και νέους που θέλουν να φέρουν μια αλλαγή στην κοινωνία, αξιοποιώντας καινοτόμες και δημιουργικές μεθόδους και αναπτύσσοντας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Τρία χρόνια μετά έχει ήδη 5.000 εθελοντές αιμοδότες και έχει διοργανώσει 35 αιμοδοσίες. Σύμφωνα με την κ. Κρίτσαλη, η επιτυχία του Bloode οφείλεται στην άμεση επικοινωνία με τους νέους. Εχοντας δημιουργηθεί από αυτούς, στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης «παρέας» που έχουν κοινό στόχο και όραμα την προσφορά και την αλλαγή στη χώρα. Αλλωστε, το 80% των μελών του ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών και έδωσε πρώτη φορά αίμα μέσα από το Bloode.

Επιτραπέζιο παιχνίδι

Πριν από ένα χρόνο, η ομάδα του Bloode δημιούργησε το επιτραπέζιο παιχνίδι By Heart-The Memory Game για την εθελοντική αιμοδοσία, και όπως σημειώνει η κ. Κρίτσαλη «μέχρι τώρα τα μέλη μας έχουν “παίξει” με περισσότερα από 2.500 παιδιά». Είναι ένα παιχνίδι μνήμης με κάρτες και η βασική ιδέα είναι ότι τα παιδιά πρέπει να θυμηθούν κάτω από ποια κάρτα έχει «κλειστεί» η ομάδα αίματος που χρειάζεται ο ασθενής τους. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια και την αξία της αλληλεγγύης και αποκτούν μία πρώτη θετική εμπειρία από τον κόσμο της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή