ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπέρ της μοναχής Φεβρωνίας

sxoleio_adeiataksi1--2

Μεγαλώνει καθημερινά το κύμα συμπαράστασης στη διευθύντρια του ΕΠΑΛ Δυτικής Φραγκίστας στην Ευρυτανία, μοναχή Φεβρωνία, κατά κόσμον Γεωργία Καφίδα, η οποία διώκεται πειθαρχικά για πλασματικές εγγραφές στο σχολείο. Σύμφωνα με τους πολλούς υποστηρικτές της, η εκπαιδευτικός προέβη σε αυτήν την πράξη, προκειμένου να μην κλείσει το ΕΠΑΛ λόγω μικρού αριθμού μαθητών και χάσουν τα υπόλοιπα παιδιά το σχολείο τους.

Την υπόθεση ανακίνησε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Λουκάς Δημητρίου, ζητώντας να απαλλαγεί η κ. Καφίδα από τα καθήκοντά της. Πράγματι, το Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΔΕ) Στ. Ελλάδας αποφάσισε κατόπιν συνεδρίασης την καθαίρεσή της. Ωστόσο, υπήρχαν μέλη που μειοψήφησαν, τονίζοντας ότι η Γεωργία Καφίδα υπηρετεί στο ΕΠΑΛ της Δυτ. Φραγκίστας, ένα μικρό σχολείο, σε δύσκολη γεωγραφικά περιοχή, εδώ και 16 χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκε. «Σας καλώ να μη συνδέσετε το όνομά σας με την αρνητική γνωμοδότηση για μια διευθύντρια που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του Θεού και των συνανθρώπων της, μαθητών και γονέων μιας δυσπρόσιτης περιοχής, και έχει διευθύνει με αυταπάρνηση το σχολείο της για 14 χρόνια διατηρώντας το ζωντανό. Η συγκεκριμένη διευθύντρια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και είναι τιμή που υπηρετεί σε σχολείο της περιφέρειάς μας», είπε μεταξύ άλλων ο αιρετός Θωμάς Γεώργας, τονίζοντας ότι οι παραλείψεις της διευθύντριας δεν παράγουν σε καμία περίπτωση παράνομο αποτέλεσμα.

Την καθαίρεση της μοναχής Φεβρωνίας κατήγγειλαν με κοινή ανακοίνωσή τους και οι ΕΛΜΕ Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας, στην οποία κάνουν λόγο για διασυρμό μιας μάχιμης εκπαιδευτικού, που έχει στόχο το κλείσιμο του σχολείου. Ψηφίσματα συμπαράστασης στην εκπαιδευτικό έχουν εκδώσει και πολλές άλλες ΕΛΜΕ της χώρας. Στο πλευρό της διευθύντριάς τους και πολλοί γονείς, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε στο lamiareport: «Η μοναχή Φεβρωνία υπεραγαπούσε τον μοναχικό βίο και τον Χριστό στον οποίο είχε αφιερωθεί από νεαρή ηλικία. Η αγάπη της όμως για τα παιδιά και την εκπαίδευση ήταν τόσο μεγάλη που υπερίσχυσε, και τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί σε αυτό το έργο υπερβάλλοντας εαυτόν και με πολλές προσωπικές θυσίες. Αντί να τη βραβεύσουν για το έργο της και την προσφορά της σε αυτόν τον τόπο και την εκπαίδευση, κάποιοι τη διώκουν. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί ερημώνουν τα χωριά μας…».