Αποκατάσταση ναών, σχολείου στη Λέσβο με δωρεά του Πάπα

Αποκατάσταση ναών, σχολείου στη Λέσβο με δωρεά του Πάπα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 50.000 ευρώ θα δοθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο στους πληγέντες από τον σεισμό της Λέσβου, με τον γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας Μάξιμο Κατερίν και τον αποστολικό τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου και Σάμου να επισκέπτονται την Ενωση Δήμων Βορείου Αιγαίου. Οι 30.000 ευρώ θα δοθούν για την επισκευή του σχολείου του Πολιχνίτου και τα υπόλοιπα θα διατεθούν στον μητροπολίτη Μυτιλήνης για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν ναοί της μητροπόλεώς του. Επίσης, ο Σύλλογος Μυτιληνιών Νέας Υόρκης θα συνδράμει με 500 ευρώ 12 άπορες οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό.

Εξάλλου, σε αναμονή για το πρώτο βοήθημα που αντιστοιχεί σε 586,94 ευρώ βρίσκονται οι σεισμοπαθείς της Λέσβου, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τις αιτήσεις τους, που αναμένεται να ανέλθουν στις 500. Πριν από δύο μέρες δόθηκαν στον Δήμο Λέσβου 300.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, και σήμερα έχει οριστεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να τα αποδεχθεί και να τα κατανείμει.

Οι περισσότεροι σεισμοπαθείς έχουν μετακομίσει στα Βατερά, όπου φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με έξοδα του δήμου ή σε συγγενείς και γνωστούς τους. Μάλιστα, η αντιδημαρχία Πολιτισμού έχει διοργανώσει συναυλίες και εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι με ελεύθερη είσοδο σε ένδειξη συμπαράστασης των καλλιτεχνών προς τους σεισμοπαθείς. Ετσι, τις επόμενες ημέρες θα ανεβεί η βραβευμένη από την UNESCO παιδική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου, θα δοθεί συναυλία του Χρήστου Θηβαίου, της Ελένης Πέτα, του Γιάννη Ζουγανέλη, του Γεράσιμου Ανδρεάτου, κ.ά. Χθες, πάντως, συνεργεία με μηχανικούς του δήμου ξεκίνησαν τη διαδικασία άρσης της επικινδυνότητας των κτισμάτων του χωριού Βρίσα, ενώ τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των σχολικών κτιρίων.

Στο μεταξύ, φιλοξενούμενος με τη μητέρα του σε άλλο χωριό, αφού το σπίτι του έπαθε μεγάλη ζημιά στον σεισμό της Βρίσας Λέσβου στις 12 Ιουνίου, ο Κώστας Κωστάκης, μοναδικός υπάλληλος του μουσείου Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας διαπίστωσε χθες ότι η εφορία τού κατάσχεσε τα τελευταία του χρήματα. «Εγώ είχα ακούσει εξαγγελίες για πάγωμα των κατασχέσεων στους σεισμοπαθείς ή εν πάση περιπτώσει ευνοϊκότερη μεταχείριση, όταν όμως πήγα στην τράπεζα για να πάρω το 15νθήμερο διαπίστωσα ότι υπήρχαν διαθέσιμα 9,94 ευρώ!», λέει ο Κώστας Κωστάκης στην «Κ». Ο φοροτεχνικός του ζήτησε να γίνει ακατάσχετος ο λογαριασμός του, αλλά τα χρήματα δεν μπορεί να τα πάρει πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι αρκετοί Βρισαγώτες επιστρέφουν στα «κίτρινα» σπίτια τους, προσπαθώντας να ανακάμψουν, ενώ γύρω από τη λαβωμένη Βρίσα άνοιξαν αυτήν την εβδομάδα τρία καταστήματα, δύο σούπερ μάρκετ και ένα χασάπικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή