«Μαύρη» Διεθνής στους G20 χωρίς ελληνικό χρώμα

«Μαύρη» Διεθνής στους G20 χωρίς ελληνικό χρώμα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αντισύνοδος του Αμβούργου ήταν ένα σινιάλο σε όσους αγωνίζονται ενάντια στο κράτος και στο κεφάλαιο. Κάναμε το Αμβούργο Αθήνα, Παρίσι. Ας οξύνουμε την αντίσταση στις πόλεις και στις γειτονιές ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα». «Χάος και αναρχία από την Ελλάδα έως τη Γερμανία».

Πρόκειται για αποσπάσματα ορισμένων από τα πολλά απολογιστικά κείμενα για τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Αμβούργο. Αναρτήθηκαν στο Athens Indymedia και σε αυτά, περιγράφονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της αντισυνόδου «Νο G20» , ενώ υπάρχουν αναφορές σε όσα εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της πόλης, το διάστημα 7 έως 9 Ιουλίου.

«Ημασταν περίπου 60 ακτιβιστές από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα» αναφέρεται σε κείμενο – ανακοίνωση για την προετοιμασία της «αντισυνόδου». «Βρεθήκαμε σε ένα από τα πολλά μπλοκ στο πρώτο μισό της πορείας. Οι κατασταλτικές δυνάμεις απαιτούσαν το ξεκουκούλωμα των διαδηλωτών, γιατί όπως φώναζαν στα μεγάφωνα, αυτό αντιβαίνει τους νόμους του συντάγματος» περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη μιας «ντόπιας» αναρχικής συλλογικότητας.

Αλλά και στη διάρκεια των συγκρούσεων μελών του black block με τα γερμανικά ΜΑΤ, υπήρχε αναμετάδοση των γεγονότων στο ελληνικό Διαδίκτυο: «Ο κόσμος έχει επιστρέψει, η πορεία συνεχίζεται. Ξύλο στους δρόμους. Οι αύρες πετάνε νερά. Δυνατή ηλεκτρονική μουσική από τα ηχεία. Χαμόγελα χαράς. Συνεχίζουμε», «οι μάχες απλώνονται στην πόλη. Οι διαδηλωτές σαφώς πιο οργανωμένοι αυτή τη φορά συγκρούονται στα στενά και υψώνουν οδοφράγματα». Δημοσιεύματα στον Τύπο της Γερμανίας, την επομένη των ταραχών ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στους βανδαλισμούς στο Αμβούργο οι Ελληνες αναρχικοί είχαν ενεργό συμμετοχή. Επιπλέον, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι στα μπλοκ των αντιεξουσιαστών και τη Rote Flora, την κατάληψη – σύμβολο του Αμβούργου ακούγονταν κυρίως ισπανικά και ελληνικά.

225 προσαγωγές

Τις πληροφορίες, πάντως, για εμπλοκή Ελλήνων στα επεισόδια δεν επιβεβαίωσαν οι επίσημες πηγές ενημέρωσης. Με ανακοίνωσή της, τη 10η Ιουλίου, η Εισαγγελία του Αμβούργου διευκρίνισε ότι μεταξύ των συλληφθέντων για συμμετοχή στα επεισόδια συγκαταλέγονται Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Ρώσοι, Ολλανδοί, Ελβετοί και Αυστριακοί, όχι όμως και Ελληνες αναρχικοί. Το ίδιο είπαν η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο και το ελληνικό προξενείο στο Αμβούργο.

Διευκρίνισαν ότι ανάμεσα στους 225 προσαχθέντες στα επεισόδια υπήρχε ένας 23χρονος Ελληνας, εις βάρος του οποίου ωστόσο δεν ασκήθηκε δίωξη. Προσήχθη τη νύχτα του Σαββάτου και αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα. Στην πορεία της έρευνας μάλιστα προέκυψε ότι επρόκειτο για μόνιμο κάτοικο Γερμανίας και όχι για αντιεξουσιαστή που είχε ταξιδέψει από την Ελλάδα στο Αμβούργο για να μετάσχει στις διαδηλώσεις. Και οι Ελληνες αστυνομικοί που παρακολούθησαν το θέμα των διαδηλώσεων διευκρίνιζαν ότι η μετακίνηση «δικών μας» αναρχικών στο Αμβούργο ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη.

Εξάλλου, στο Αμβούργο για τη σύνοδο του G20 βρέθηκε –κατόπιν αιτήματος των Γερμανών– αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αποστολή του ήταν να διαβιβάζει στις γερμανικές υπηρεσίες όλες τις πληροφορίες για τυχόν μετακινήσεις Ελλήνων αντιεξουσιαστών προς τη Γερμανία και το αντίστροφο. Κάτι παρόμοιο έκαναν οι περισσότερες αστυνομίες των κρατών – μελών της Ε.Ε. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και την επεξεργασία τους, η ΕΛ.ΑΣ. κατατείνει στο συμπέρασμα ότι οι «γνωστοί» Ελληνες αναρχικοί που ταξίδεψαν στη Γερμανία και πήραν μέρος στα γεγονότα στο Αμβούργο δεν ξεπέρασαν τους δέκα…

Βάση δεδομένων

Πάντως, στον απόηχο των επεισοδίων, Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων με τα στοιχεία υπόπτων για συμμετοχή σε «μπάχαλα». Ακόμα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε στην Bild ότι η Γερμανία θα συστήσει πανευρωπαϊκή ομάδα έρευνας, που θα αναλάβει να ταυτοποιήσει κι άλλους υπόπτους για συμμετοχή στα επεισόδια. Στην πρόσφατη έκθεσή της για την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό η EUROPOL διαπιστώνει αύξηση των εμπρηστικών και τρομοκρατικών επιθέσεων και ότι οι αναρχικές – εξτρεμιστικές ομάδες παραμένουν απειλή για τη δημόσια τάξη στα κράτη – μέλη της Ενωσης.

«Οι ακροαριστεροί και αναρχικοί εξτρεμιστές εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται νόμιμες διαδηλώσεις για να εξαπολύσουν βίαιες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και της αστυνομίας (…) Σε ορισμένες πόλεις προτιμούν να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές όπου έχουν εγκαταστήσει καταλήψεις και “κοινωνικά κέντρα”» επισημαίνει η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία. Στο ίδιο έγγραφο κάνει αναφορά σε πολυάριθμες εμπρηστικές επιθέσεις αναρχικών σε Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ κάνει ειδική μνεία στα ταξίδια «μπαχαλάκηδων» ανά την Ευρώπη. Επικαλείται μάλιστα το παράδειγμα του No Boarder Camp στη Θεσσαλονίκη και των επεισοδίων στις Σκουριές της Χαλκιδικής πέρυσι το καλοκαίρι. Τότε, από τους 78 συλληφθέντες 41 ήταν Γερμανοί, 5 Αυστριακοί, 5 Ελβετοί κ.ο.κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή