Ολο και περισσότεροι μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά

Ολο και περισσότεροι μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά παρατηρείται τον τελευταίο μήνα. Χαρακτηριστικά, μόνο την τελευταία εβδομάδα έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου 604 άτομα, γεγονός που, δεδομένων των συνθηκών, ότι δηλαδή χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες, δημιουργεί πρόβλημα στα hotspots. Ηδη στη Λέσβο που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, το hotspot στη Μόρια έχει γεμίσει ασφυκτικά.

Κάποιοι, μάλιστα, εκμεταλλευόμενοι τις δύσκολες συνθήκες, προσπαθούν να φύγουν παράνομα από το νησί. Στο αεροδρόμιο του νησιού συνελήφθη χθες ένας 28χρονος αλλοδαπός ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, έφερε πλαστό πιστοποιητικό αιτούντος άσυλο. Οι αρχές τού είχαν επιβάλει περιορισμό απομάκρυνσης από το νησί. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν σημαντικά επεισόδια στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν μετανάστη του οποίου είχε απορριφθεί το αίτημα ασύλου και σε δεύτερο βαθμό και έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αρκετοί μετανάστες φθάνουν σε νησιά όπου δεν υπάρχουν επίσημα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μεταφερθούν στα νησιά όπου επισήμως μπορεί να πραγματοποιηθεί η καταγραφή.

Οικειοθελής επιστροφή

Αύξηση εμφανίζεται και στον αριθμό των μεταναστών που δηλώνουν οικειοθελώς ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και εντάσσονται στα αντίστοιχα προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που προβλέπει και οικονομική βοήθεια σε όσους επιστρέφουν. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΟΜ, η Γερμανία παραμένει στην κορυφή της λίστας των χωρών με τις περισσότερες εθελούσιες επιστροφές· από τη χώρα έφυγαν 54.000 άτομα το 2016. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 6.153 επωφελούμενους και στην τρίτη η Αυστρία με 4.812.

Η Αλβανία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις χώρες υποδοχής ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, με συνολικά 17.976 επωφελούμενους. Στο Ιράκ επέστρεψαν 12.776 άτομα το 2016 και στο Αφγανιστάν 7.102.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή