ΠΟΕΔΗΝ σε Πολάκη: Ασχολήσου με τα νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ σε Πολάκη: Ασχολήσου με τα νοσοκομεία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «προτροπή» να ασχοληθεί με τα νοσοκομεία και όχι με τους δικαστές απηύθυνε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Με αφορμή τις ελλείψεις που παρουσιάζει το νοσοκομείο Χίου, που, εκτός από τους κατοίκους του νησιού, καλύπτει τις ανάγκες χιλιάδων τουριστών το καλοκαίρι και μεταναστών-προσφύγων, η ΠΟΕΔΗΝ επιτίθεται ξανά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, τονίζοντας ότι «ο κ. Πολάκης ας αφήσει τους δικαστές και να ασχοληθεί με τα νοσοκομεία». Χαρακτηρίζει δε τον κ. Πολάκη «λαγό της κυβέρνησης».

Η Ομοσπονδία, αναφερόμενη στο νοσοκομείο Χίου, παρουσιάζει μια εικόνα μονάδος Υγείας που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Οπως επισημαίνει, το νοσοκομείο δεν διαθέτει οδοντίατρο, δερματολόγο, νευρολόγο, ογκολόγο, διαβητολόγο και γαστρεντερολόγο, στην παθολογική κλινική υπηρετούν μόνο ο συντονιστής διευθυντής και ένας επιμελητής και στη μονάδα τεχνητού νεφρού υπάρχει μόνο μία επικουρική νεφρολόγος, αφού ο μόνιμος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2016. Ενας νοσηλευτής καλύπτει κάθε βάρδια στην παιδιατρική κλινική, ενώ το ίδιο ισχύει στην καρδιολογική κλινική, τον αναισθησιολογικό τομέα, τα χειρουργεία και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου λειτουργούν τρεις εκ των πέντε κλινών. Στο νοσοκομείο έχουν μείνει μόνο 20 υπάλληλοι για διοικητική υποστήριξη, ενώ δεν υπάρχει μηχανολόγος παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο διαθέτει μονάδα παραγωγής οξυγόνου. Τα εργαστήρια λειτουργούν με προσωπικό κάτω του 50% που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια καταγγέλλουν ότι η λειτουργία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου σε όμορο χώρο είναι επικίνδυνη εξαιτίας αναθυμιάσεων πτητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε αυτό, ενώ οι εργαζόμενοι στην αιμοδοσία ζητούν άμεση αντικατάσταση του ψυγείου συντήρησης του αίματος.

Ολα αυτά όταν το νοσοκομείο εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού, χιλιάδες τουρίστες και τουλάχιστον 2.500 μετανάστες-πρόσφυγες που διαμένουν στο hotspot της ΒΙΑΛ του νησιού. Συνολικά 90.000 ασθενείς επισκέπτονται σε ετήσια βάση το νοσοκομείο, ενώ γίνονται 7.000 εισαγωγές. Πενήντα μετανάστες-πρόσφυγες επισκέπτονται το νοσοκομείο κατά μέσον όρο καθημερινά, ενώ η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία ξεπερνάει πολλές φορές τις πέντε ώρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή