Καταστροφές σε Λήμνο, Σιθωνία

Καταστροφές σε Λήμνο, Σιθωνία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο κύμα καταστροφών που προκάλεσε η «Μέδουσα» έπληξε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, του Β. Αιγαίου και της Θεσσαλίας. Οι δήμοι, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τις αντίστοιχες περιφέρειες, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια χθες για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, σοβαρά επλήγη το νησί της Λήμνου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δημήτριο Μαρινάκη, τα πιο έντονα προβλήματα σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές περιοχές του νησιού. Συγκεκριμένα, οι καλλιέργειες στη δημοτική ενότητα της Μύρινας υπέστησαν ολική καταστροφή. Σπίτια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πλημμύρισαν και καταστράφηκαν οικοσκευές. Ακόμη, υπήρξε 20λεπτη διακοπή ρεύματος σε όλο το νησί. Καταγράφηκαν μικροκατολισθήσεις και εγκλωβισμοί σε αυτοκίνητα, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ο δήμαρχος υπολογίζει στην οικονομική υποστήριξη από το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 200.000 ευρώ, ενώ σκοπεύει να ζητήσει υποστήριξη και από την περιφέρεια.

Καταστροφές σημειώθηκαν και στον Δήμο Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εργάζονταν το βράδυ της Δευτέρας καθώς και όλη την ημέρα της Τρίτης για να επαναφέρουν την κανονικότητα στον δήμο. Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές ήταν η Τορώνη, το Πόρτο-Κουφό και η Συκιά, με πλημμύρες κατοικιών και τουριστικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, ο αντίκτυπος των καταστροφών στους τουρίστες ήταν περιορισμένος, καθώς πολλοί μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες διπλανών περιοχών. Το οδικό δίκτυο της περιοχής, επίσης, πλημμύρισε, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Χθες το απόγευμα οι δρόμοι άνοιξαν κανονικά, ύστερα από πρωινό επανέλεγχο όλης της διαδρομής.

Η Λάρισα ήταν ακόμη μία από τις πολλές περιοχές που άγγιξε το κύμα κακοκαιρίας. Κύριο πρόβλημα της περιοχής, και συγκεκριμένα του παραλιακού Δήμου Αγιάς, η σχεδόν ολική καταστροφή του τοπικού δικτύου. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής, Αντώνης Γκουνταράς, το δίκτυο «θα πρέπει να κατασκευαστεί από την αρχή». Προβλήματα εμφανίστηκαν και στο ευρύτερο οδικό δίκτυο λόγω κατάπτωσης βράχων και υπερχείλισης ρεμάτων, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια και κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, ξεριζώθηκαν δέντρα και καταστράφηκαν αυτοκίνητα. Ο δήμος έκανε αίτημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να τεθούν οι παραλιακές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή