Η καλλιτεχνική αύρα της Αίγινας, τα τοπία του Καζαντζάκη και η γκαλερί «Εγινα Αίγινα»

Η καλλιτεχνική αύρα της Αίγινας, τα τοπία του Καζαντζάκη και η γκαλερί «Εγινα Αίγινα»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νησί των καλλιτεχνών, η Αίγινα διατηρεί ακόμη την αύρα ενός ιδιαίτερου τόπου. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε και πάλι το γνώριμο πλήθος του καλοκαιριού αλλά ανάμεσα στις γεύσεις στο «Αιάκειον» και στον «Σκοτάδη», η Αίγινα αφήνει πάντα χώρο για τέχνη. Είναι ένας βιωμένος τόπος. Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας η εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, εστιασμένη στα τοπία της ζωής και της έμπνευσής του, με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι» (έως 30/7).

Παρατηρούσα τον κόσμο που ήρθε στα εγκαίνια, ανάμεσά τους ήταν και πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, κάτοικοι του νησιού ή επισκέπτες, και μου έκανε εντύπωση πόσο εστιασμένη είχαν την προσοχή τους στα έργα της έκθεσης. Είναι μια εικαστική παραγωγή της «Μικρής Αρκτου», που έχει επιμεληθεί η Ιρις Κρητικού. Την έκθεση την είχαμε δει και στον «Ιανό» στην Αθήνα και την είχαμε ιδιαιτέρως χαρεί. Εχει εξαιρετικά έργα πολλών καλλιτεχνών. Αν βρεθείτε στο νησί έως 30 Ιουλίου, είναι καλή ιδέα να την επισκεφθείτε, όπως και την γκαλερί «Εγινα Αίγινα» της Βάσως Καλουδιώτη.

Εδώ και 17 χρόνια έχει διαμορφώσει το δικό της εικαστικό αποτύπωμα στο νησί, αλλά είναι δύο χρόνια τώρα που η γκαλερί (και art shop) «Εγινα Αίγινα»άνοιξε σε νέο χώρο, επιτομή της αιγινίτικης ατμόσφαιρας. Βρίσκεται στην οδό Θερμοπυλών 12, στην περιοχή της Παναγίτσας, όπου η ατμόσφαιρα είναι γαλήνια και γνήσια. Ξαναείδα το όμορφο νεοκλασικό σπίτι, με την εσωτερική αυλή, τα κυμάτια και τη γαλάζια ζωφόρο στην πρόσοψη, ό,τι πιο ελληνικό και απέριττο. «Το όραμά μου ήταν η ελληνικότητα ως αυτοτελής δημιουργική πρόταση προάγοντας τις εφαρμοσμένες τέχνες», μου λέει η Βάσω Καλουδιώτη που ξεκίνησε να επιμελείται και να παρουσιάζει εκθέσεις ζωγραφικής με τη συμβολή και εποπτεία του Γιάννη Μόραλη. Ο Μόραλης της είχε προτείνει δύο μαθητές του,τον Σταύρο Ιωάννου (που δυστυχώς έφυγε πρόωρα) και τον Αλέκο Σπανούδη. Ενα μεγάλο (και σπουδαίο) έργο του Σπανούδη δεσπόζει μέσα στον χώρο, που είναι όαση αισθητικής. Ο κήπος είναι ιδανικός προθάλαμος γι’ αυτό το σπίτι που η Βάσω Καλουδιώτη το γέμισε με έργα τέχνης και του έδωσε μεγάλη ευλυγισία ώστε να γίνεται και εκθεσιακός χώρος (τον Αύγουστο θα υπάρχει έκθεση της Γεωργίας Μπλιάτσου και του Μηνά Καμπιτάκη). Τα έπιπλα, όλα από τα χέρια του Σωκράτη Γρηγοριάδη από την Αθήνα, είναι έργα τέχνης, με εξαιρετικά ξύλα, φινιρίσματα, μαρκετερί.

Ολόγυρα έργα τέχνης, ζωγραφική και πολλά κεραμικά. «Η ιδέα για τη δημιουργία της γκαλερί ήταν η αγάπη μου για τα κεραμικά, λαϊκά και σύγχρονα», λέει η Βάσω Καλουδιώτη. «Διεθνείς κεραμίστες, όπως η Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου –με τις μοναδικές πορσελάνες εμπνευσμένες από τον βυθό της θάλασσας, αέρινες με την τεχνική nerikomi– η Θεοδώρα Χωραφά, η Στέλλα Μπακατσή, η Θωμαή Κόντου, η Κατερίνα Γιάννακα κ.ά. έχουν θέση στην γκαλερί. Η αγάπη μου για το νησί έκανε το όνειρό μου πραγματικότητα».

Η «Εγινα Αίγινα» συνεργάζεται και με πολλούς καταξιωμένους ζωγράφους, γλύπτες και designers, όπως τη Βαρβάρα Μαυρακάκη (με πολλά έργα στο art shop), τον Μάρκο Καμπάνη, τη Βάσω Τρίγκα, τη Γεύσω Παπαδάκη, την Αθηνά Χατζή, τον Ανδρέα Γεωργιάδη, τον Μηνά Καμπιτάκη, τη Γεωργία Μπλιάτσου, τον Φραγκίσκο Δουκάκη, την Ελένη Ιωαννίδου, τη Βένια Δημητρακοπούλου, τον Αντώνη Καστρινάκη, τη Βούλα Καραμπατζάκη, τη Χριστίνα Ματζαβίνου, τη Μάρω Κορνηλάκη, τη Δικαία Δεσποτάκη, και πολλούς ακόμη που συνθέτουν μία ατμόσφαιρα υψηλής αισθητικής. Μία επίσκεψη στο art shop της γκαλερί «Eγινα Αίγινα» είναι σαν μια επίσκεψη σε κανονική έκθεση. Απόλαυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή