Νέα τροπολογία για δασικούς χάρτες

Νέα τροπολογία για δασικούς χάρτες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες σημειακές τροποποιήσεις της δασικής νομοθεσίας, στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης της ανάρτησης του 35% των δασικών χαρτών της χώρας επανέρχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι ρυθμίσεις είναι κατά βάση ευεργετικές για την αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων και, σύμφωνα με το υπουργείο, επιλύουν ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε αργά προχθές το βράδυ σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, προβλέπει:

• Παρατείνεται κατά τρία έτη η προθεσμία ώστε τα παραχωρητήρια δασικών εκτάσεων να γίνουν οριστικά. Η προθεσμία είχε λήξει περίπου πριν από ένα έτος.

• Επίσης δίνεται παράταση τριών ετών για τη νομιμοποίηση παρανόμων επεμβάσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις (λ.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ναοί, κατασκηνώσεις, χιονοδρομικά κέντρα).

• Δάση και δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα το 1975-2007 για να καλλιεργηθούν, μπορούν να λάβουν άμεσα έγκριση επέμβασης αν διατηρούν την αγροτική τους χρήση με μια απλή αίτηση από τον ενδιαφερόμενο.

• Εκτάσεις που ήταν αγροτικές στις αεροφωτογραφίες του 1945 και δεν διεκδικούνται από το Δημόσιο μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις περί δασωμένων αγρών, ακόμα κι αν δασώθηκαν αργότερα (αλλά σήμερα δεν είναι πια δασικές), αλλά μόνο για αγροτική καλλιέργεια.

• Αν κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη και την υποβολή αντιρρήσεων μια έκταση χαρακτηριστεί ως ανέκαθεν μη δασική, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να εκδώσει άμεσα οικοδομική άδεια.

• Ενας τοπογράφος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση να βεβαιώσει τη χρήση ενός οικοπέδου βάσει του δασικού χάρτη ακόμα κι αν αυτός δεν είναι οριστικός.

• Διευκρινίζεται ότι στις περιοχές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί, πιστοποιητικό για τον χαρακτήρα της έκτασης θα δίνει η οικεία Διεύθυνση Δασών. Το πιστοποιητικό αυτό πρέπει υποχρεωτικά να επισυνάπτεται σε οποιαδήποτε πράξη (λ.χ. αγοραπωλησία) από τον συμβολαιογράφο.

• Ορίζεται ότι πρόεδρος της Επιτροπής Δασολογίου (αποφαίνεται για τον χαρακτήρα δασών και δασικών εκτάσεων) μπορεί να είναι και ο Διευθυντής Δασών μιας περιοχής. Eτσι, το υπουργείο εκτιμά ότι επιταχύνει το έργο των επιτροπών και απελευθερώνει τις επιτρεπτές παρεμβάσεις επί δασικών εκτάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή