Αλλο «αμνηστία» κι άλλο «ασυλία» υπαλλήλων

Αλλο «αμνηστία» κι άλλο «ασυλία» υπαλλήλων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναστάτωση» προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Κ» με τίτλο «Ασυλία στους επιόρκους». Παρά το γεγονός ότι το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εκθεση του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το 2016 και καταδεικνύουν ευκρινώς τη συσσώρευση υποθέσεων στα πειθαρχικά συμβούλια, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της (Πρακτορείο 104,9 FM) υποστήριξε ότι «τα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν και λειτουργούν, εκτός από τα τρία που είναι στα νεοσύστατα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και στον ΕΦΚΑ και γι’ αυτό εκδώσαμε εγκύκλιο για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών».

Αναφερόμενη στα στοιχεία του ΣΕΕΔΔ που ανέδειξε η «Κ» και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκαν 4.351 εκκρεμείς υποθέσεις στα πειθαρχικά συμβούλια, η υπουργός υποστήριξε ότι είναι «ανύπαρκτα» τα μεγέθη που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα. Η ίδια, ωστόσο, στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι «η έκθεση του ΣΕΕΔΔ δεν καταγράφει μόνο τις υποθέσεις στον στενό δημόσιο τομέα αλλά περιλαμβάνει και τις υποθέσεις αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρών, σωμάτων ασφαλείας κ.λπ. για τους οποίους», όπως εξήγησε «ισχύει διαφορετική διαδικασία στην έκθεση, όμως καταγράφονται όλα μαζί». Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η «Κ» ουδέποτε ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά τον στενό δημόσιο τομέα.

Εν συνεχεία, η υπουργός υποστήριξε ότι είναι «απολύτως ψευδές» ότι υπάρχει αμνηστία σε υποθέσεις όπου υπάρχει παραγραφή αδικήματος. «Για όποιον καθυστερεί δεν υπάρχει αμνηστία», διευκρινίζοντας ότι «κάποια υπόθεση που δεν έχει κριθεί, τρέχει κανονικά και δεν υπάρχει καμία αμνήστευση», ενώ «υπάρχουν και αδικήματα, για τα οποία δεν προβλέπεται καν η παραγραφή». Η τοποθέτηση της υπουργού είναι απολύτως σαφής και ορθή, εξ ου και το δημοσίευμα δεν αναφέρθηκε σε «αμνηστία», ούτε «παραγραφή αδικημάτων». Απλώς σημείωσε ότι οι πειθαρχικώς ελεγχόμενοι υπάλληλοι, πλην των εξαιρέσεων που ορίζει η νομοθεσία, εξακολουθούν να εργάζονται μέχρι να κριθούν οι υποθέσεις τους.

«Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι η εκδίκαση των υποθέσεων βρίσκεται σε εκκρεμότητα, οι πειθαρχικώς ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, πλην αυτών που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, εξακολουθούν να εργάζονται στο Δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή