Γνωστοί αναρχικοί οι «τρεις»

Γνωστοί αναρχικοί οι «τρεις»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις νεαρούς αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν σε καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων ταυτοποίησε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες φθορές, η οποία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας.

Πρόκειται για δραστήρια μέλη του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, ηλικίας 21, 22 και 31 ετών. Εχουν και στο παρελθόν κατηγορηθεί για παρόμοια αδικήματα, δηλαδή φθορές, εμπρησμούς και επιθέσεις κατά αστυνομικών. Ταυτοποιήθηκαν μετά την επεξεργασία των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν στους σταθμούς του μετρό. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι τρεις συμμετείχαν σε ομάδα περίπου 30 αντιεξουσιαστών, που το βράδυ της 2ας Μαΐου προκάλεσαν φθορές σε επτά ακυρωτικά μηχανήματα και δύο αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια.

Πώς όμως η ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε στα ίχνη τους; Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας ανέτρεξαν αρχικά στα βίντεο από τις κάμερες που λειτουργούν στον σταθμό της Ομόνοιας. Από την επεξεργασία του οπτικού υλικού, διεπίστωσαν ότι οι φερόμενοι ως δράστες είχαν πάει στον σταθμό χρησιμοποιώντας το μετρό. Πολύ λογικά, οι αστυνομικοί ζήτησαν και επεξεργάστηκαν το οπτικό υλικό από τους υπολοίπους σταθμούς του δικτύου. Ετσι, διεπίστωσαν ότι οι νεαροί είχαν επιβιβαστεί στο τρένο από τον σταθμό των Σεπολίων, όπου φυσικά δεν είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά. Ταυτοποίησαν τρεις από τους συμμετέχοντες στους βανδαλισμούς, ενώ η προσπάθεια για να προσδιοριστεί η ταυτότητα και των υπολοίπων συνεχίζεται.

Από την έρευνα στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι είναι σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα. Ειδικότερα: ο 22χρονος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 για συμμετοχή στην πολυήμερη κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ με αιτήματα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και συγγενών μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους είχε συλληφθεί για φθορές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας. Ο 21χρονος αντίστοιχα κατηγορείται για τον εμπρησμό της ελληνικής σημαίας έξω από το κτίριο του ΕΜΠ στη διάρκεια επεισοδίων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την 17η Νοεμβρίου 2016. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθη τον Μάρτιο και σε έρευνα στο σπίτι του οι αστυνομικοί είχαν βρει μια χρησιμοποιημένη χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ένα αυτοσχέδιο βεγγαλικό, ένα μεταλλικό εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων, γάντια και μικροποσότητα χασίς. Για την ίδια υπόθεση –του εμπρησμού της σημαίας– έχει ταυτοποιηθεί και κατηγορείται ένας 19χρονος υπήκοος Αλβανίας. Ποινικό παρελθόν έχει και ο τρίτος από τους φερόμενους ως συμμετέχοντες στους βανδαλισμούς στο μετρό, 31 ετών. Κατηγορείται ότι την 7η Ιανουαρίου 2015 είχε πάρει μέρος σε «ντου» αναρχικών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δηλιγιάννη. Για την ίδια υπόθεση είχαν κατηγορηθεί ακόμη 36 άτομα. Είχαν προκαλέσει φθορές εξωτερικά των γραφείων και είχαν διαφύγει με το μετρό. Κατά την αποβίβασή τους στον σταθμό του Πανεπιστημίου είχαν προσαχθεί από αστυνομικούς και είχαν οδηγηθεί στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή