Κως: Σε λιμάνι και μνημεία οι ζημιές

Κως: Σε λιμάνι και μνημεία οι ζημιές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι όμως, η Κως άντεξε. Η κατάρρευση ενός καφέ μπαρ στην οδό Ναυκλήρου, που στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους, ευτυχώς ήταν η (τραγική) εξαίρεση, καθώς δεν κατέρρευσαν κατοικίες, ούτε επλήγησαν οι περισσότερες υποδομές του νησιού. Τα προβλήματα εστιάζονται στο λιμάνι της πόλης και σε ορισμένα από τα μνημεία της, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στις 5 τα ξημερώματα, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη μετέβη με C130 στην Κω για να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών και να συντονίσει την αντιμετώπιση της καταστροφής. «Οι υποδομές όπως το αεροδρόμιο, οι δρόμοι, το νοσοκομείο δεν είχαν ζημιές. Τα νέα κτίρια δεν έχουν ούτε ρωγμή», λέει στην «Κ» ο κ. Σπίρτζης. «Το μόνο που μας προβληματίζει είναι το λιμάνι και το παραλιακό κομμάτι της πόλης, καθώς και οι ζημιές στα μνημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα».

Στο νησί μεταφέρθηκαν από τα ξημερώματα κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (πρώην ΥΑΣ) και της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών και διασώστες της ΕΜΑΚ, ενώ στο έργο των αυτοψιών συνδράμουν μηχανικοί της περιφέρειας και του δήμου. «Με δεδομένο τον κόσμο που βρισκόταν εκείνη την ώρα έξω, το ότι είχαμε μόνο δύο θύματα ήταν θαύμα», λέει ο Δαυίδ Γερασκλής, αντιδήμαρχος του νησιού. «Οι υλικές ζημιές περιορίζονται στην πόλη της Κω, παρότι όλο το νησί ταρακουνήθηκε από τον σεισμό. Από τις βασικές υποδομές, μόνο το λιμάνι έχει πρόβλημα. Περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν σπηλαιώσεις κάτω από το κρηπίδωμα ή αν μπορεί να επισκευαστεί εύκολα. Το νοσοκομείο, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού, όλα είναι εντάξει. Στις κατοικίες, οι κύριες ζημιές είναι στην οικοσκευή, ελάχιστα κτίρια είχαν ζημιές». Μέχρι να εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών στο λιμάνι της Κω, το νησί εξυπηρετείται με εναλλακτικές διαδρομές: μέσω της Καλύμνου, της Νισύρου και του λιμανιού του Κέφαλου.

Πλην του λιμανιού, οι σοβαρότερες ζημιές εντοπίζονται σε μνημεία της πόλης. Στο νησί βρέθηκε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, επικεφαλής κλιμακίου ειδικών από το υπουργείο και από τις τοπικές εφορείες Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων. «Το κάστρο, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου και τα δύο τζαμιά φαίνεται να έχουν τις μεγαλύτερες ζημιές», λέει στην «Κ». «Επίσης θα κλείσει το αρχαιολογικό μουσείο, καθώς υπήρξαν φθορές σε εκθέματα και η Casa Romana, η οποία όμως θα ανοίξει σύντομα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) και τη Δευτέρα θα έρθουν από την Αθήνα κλιμάκια στελεχών του υπουργείου να βοηθήσουν τις τοπικές υπηρεσίες στην αναλυτική καταγραφή των ζημιών, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τα πρώτα μέτρα».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 στην προθεσμία που έληγε χθες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία τους ή την επαγγελματική τους έδρα στο νησί.

Συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή τους προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες της Κω εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα, η σκέψη όλων μας είναι στην Κω. Στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στους τραυματίες και σε όλους όσοι επλήγησαν από τον σεισμό. Απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να επουλωθούν άμεσα οι πληγές», δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή