Οταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής του πολιτισμού

Οταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής του πολιτισμού

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αεροδρόμια μπορεί να είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη στον κόσμο. Είναι το πρώτο σημείο επαφής με έναν ξένο τόπο αλλά και η τελευταία εντύπωση που παίρνουμε μαζί μας. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταφέρνει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση για τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών στη χώρα μας αλλά και τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν κόμβο μεταφορών για την ευρύτερη γειτονιά μας. Είναι σίγουρα μια ευπρόσωπη εκδοχή της ελληνικής φιλοξενίας –με την καθαριότητα και τη λειτουργικότητα σε πρώτο πλάνο–, θέλοντας παράλληλα να γίνει και ένας «πρεσβευτής» για την ιστορία του τόπου μας. Σε συνεργασία με σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς, παρουσιάζει αυτήν την περίοδο δύο εκθέσεις που αξίζουν μιαν επίσκεψη.

Η πρώτη εγκαινιάστηκε ήδη πριν από μερικές ημέρες και εστιάζει στο ελληνικό ένδυμα. Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την Costa Navarino, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσιάζει το αφιέρωμα «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη». Δεκαπέντε σχεδιαστές μόδας διεθνούς βεληνεκούς αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από την παράδοση για να δημιουργήσουν νέα ενδύματα. Αξιοποιώντας τη συλλογή έντυπων πηγών της ελληνικής ενδυμασίας από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, δωρεά του Ι.Δ. Κοιλαλού στο Μουσείο Μπενάκη, αναδεικνύουν την ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική.

Η έκθεση στον χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου, βασίζεται σε ένα ένδυμα που έχει δημιουργήσει ο Δημήτρης Ντάσιος με τίτλο «Συνδέοντας τις μνήμες» και στο βίντεο «Costumes» της καλλιτέχνιδος Μαργαρίτας Μυρογιάννη.

Παρουσιάζονται όμως εικονογραφικά και οι υπόλοιπες δημιουργίες των σχεδιαστών, με υπογραφές όπως του Ζαν Πολ Γκοτιέ, της Σοφίας Κοκοσαλάκη, της Μαίρης Κατράτζου, του Blind Adam κ.ά., χάρις στην κομψή σκηνογραφία που έχει επιμεληθεί ο Παύλος Θανόπουλος.

Τα πρωτότυπα κομμάτια των σχεδιαστών φιλοξενούνται σε παράλληλη έκθεση στην Costa Navarino στην Πελοπόννησο.

Το δεύτερο αφιέρωμα που θα εγκαινιαστεί στις 27 Ιουλίου αφορά τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο την πρώιμη εποχή του Χαλκού. Σε συνέχεια της εξαιρετικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Κυκλαδική κοινωνία, 5.000 χρόνια πριν», φιλοξενείται τώρα μια συνοπτική της μορφή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το αφήγημα οργανώνεται μέσα από φωτογραφίες και μια ταινία που διαρκεί μερικά λεπτά, σε σενάριο και αφήγηση του Νίκου Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου και επιμελητή του αφιερώματος.

Καθώς έως σήμερα δεν υπάρχουν τεκμήρια γραφής της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, η έκθεση επιχειρεί να αναγνώσει με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων από το 3200 έως 2000 π.Χ., το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι άνθρωποι, τις ασχολίες τους, τις κοινωνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις, την πίστη και τις δοξασίες τους. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι αρχαιολόγοι θέλουν να προβάλλουν όχι μόνον τα περίφημα έργα τέχνης ή τα οικοδομήματα, αλλά το συνολικότερο πλαίσιο της διαβίωσης των ανθρώπων στην αρχαιότητα. Μέσα από την έκθεση, οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα πάρουν μια πρώτη εικόνα για το πώς ήταν οι Κυκλάδες το 3000 π.Χ., πριν επισκεφθούν σήμερα τα νησιά του Αιγαίο. Οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τα τέλη του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή