Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι δικαστές

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι δικαστές

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία κλιμακώνεται, βρίσκεται πλέον η Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένες αποφάσεις, την εβδομάδα που μας πέρασε, πυροδότησαν νέες αντιδράσεις –για διαφορετικούς λόγους– συντηρώντας το κλίμα αμφισβήτησης, που καλλιεργείται από δηλώσεις και αναρτήσεις κυβερνητικών παραγόντων κατά της Δικαιοσύνης.

Ο λόγος αφορά στην απόφαση για τη μη αποφυλάκιση της 29χρονης Ηριάννας και στην κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να επανεξεταστεί, τρίτη φορά, η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για την υπόθεση του ελλείμματος. Και οι δύο, χωρίς να συνδέονται μεταξύ τους, έφεραν, μία ακόμη φορά, τη Δικαιοσύνη στο κέντρο πολιτικών συγκρούσεων, προκαλώντας αντιδράσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση της απόφασης για την 29χρονη, οδήγησαν σε εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές περιουσιών στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας.

Οι αποφάσεις αυτές ήρθαν σε μία πολιτική συγκυρία, όπου το κλίμα αντιπαράθεσης κυβέρνησης και Δικαιοσύνης ήταν ιδιαιτέρως θερμό. Ομως τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, να μην γίνει δεκτό το αίτημα της 29χρονης Ηριάννας για αποφυλάκιση με όρους, προσέδωσαν στις αντιδράσεις για μία δικαστική κρίση άλλες διαστάσεις. Προκάλεσαν δε έντονους προβληματισμούς, για το πού μπορεί να οδηγήσουν οι συχνές αμφισβητήσεις των δικαστικών κρίσεων.

Δικαστικοί λειτουργοί, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, τόνιζαν πως «η ίδια η Δικαιοσύνη διαθέτει πλήθος δικονομικών ευχερειών, για να διορθωθεί μία απόφαση» και σημείωναν με νόημα πως αντιδράσεις αυτού του τύπου κατά δικαστικών αποφάσεων «δημιουργούν κλίμα έντονης ανασφάλειας μέσα στη Δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Στο δικαστικό σώμα, είναι πλέον σχεδόν καθολικό το αίτημα να υπάρξουν κινήσεις εκτόνωσης της έντασης και να εμπεδωθεί κλίμα θεσμικής ασφάλειας για τους δικαστές, προκειμένου να μπορέσουν με νηφαλιότητα, όπως απαιτεί ο ρόλος τους, να φέρουν σε πέρας δύσκολες αποφάσεις με εμφανή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η αναταραχή, τόνιζαν, δικαστικές πηγές, και οι αντιπαραθέσεις δημιουργούν αρνητικό κλίμα στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, πολλοί δικαστικοί θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων και σοβαρότερα θέματα που αφορούν την ασφάλειά τους και την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους από περιστατικά βίας και αντεκδικήσεων.

Και ενώ όσα ακολούθησαν τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα προβληματίζουν έντονα και τους δικαστές, αίσθηση προκάλεσε και η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο υπουργός, που είχε δείξει αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση έως πρόσφατα, αποφεύγοντας δηλώσεις εμπρηστικού χαρακτήρα για δικαστικές ενέργειες ή τοποθετήσεις δικαστικών ενώσεων, δήλωσε ότι η απόφαση για την 29χρονη «ήταν δυσάρεστη έκπληξη» και προσέθεσε ότι «νέα αίτηση θα κριθεί από άλλη δικαστική σύνθεση», δεχόμενος επικρίσεις για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση Γεωργίου

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, που όξυναν το κλίμα αντιπαράθεσης κυβέρνησης – Δικαιοσύνης και ανέβασαν το θερμόμετρο των πολιτικών επικρίσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση που εξαπέλυσε επίθεση για την κυβερνητική πολιτική στα θέματα της Δικαιοσύνης, ήρθε η κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009. Κίνηση που οδήγησε την κυβέρνηση στο να κρατήσει αποστάσεις από την ενέργεια της εισαγγελέως. Αλλωστε, το θέμα Γεωργίου και οι δικαστικές του περιπέτειες έχουν αποτελέσει –και πρόσφατα– κατά τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση σημαντικό θέμα που έχει τεθεί κατ’ επανάληψιν στην ελληνική κυβέρνηση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μάλιστα η κυβέρνηση έφερε τροπολογία, σε φορολογικό νομοσχέδιο, φωτογραφικού τύπου, καλύπτοντας τουλάχιστον τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος έχει απαλλαγεί δύο φορές από το Συμβούλιο Εφετών από την κατηγορία που του αποδίδουν, πρώην μέλη της Αρχής, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, ώστε να μπει η χώρα στο μνημόνιο.

Η υπόθεση Γεωργίου, που έχει προκαλέσει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, αναμένεται μετά την κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να επανεξεταστεί τρίτη φορά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δίκη Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος, κατηγορία για την οποία είχε απαλλαγεί ομόφωνα, αλλά ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα και δικάζεται εκ νέου σε δεύτερο βαθμό.

Πάντως, το κλίμα στη Δικαιοσύνη είναι βαρύ, η ανησυχία και ο προβληματισμός κυριαρχούν και οι δικαστές επιμένουν πως η νηφαλιότητα είναι αναγκαία συνθήκη για να κάνουν τη δουλειά τους, αποδεχόμενοι, όπως λένε, «την κριτική, όχι όμως την αμφισβήτηση του ρόλου της Δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή