Τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή έπεσαν, εξαιτίας του σεισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω

Τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή έπεσαν, εξαιτίας του σεισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις ακέφαλους κορμούς και μία κεφαλή, στα οποία παρατηρούνται μικρές απολεπίσεις και θραύσεις, κυρίως στις γύψινες συμπληρώσεις, περιορίζει τις ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό στην Κω το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετικά με τα έργα αποκατάστασης των μνημείων του νησιού, το Υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει πως όσον αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Κω, από το σύνολο των 43 γλυπτών που εκτίθενται σε βάσεις και βάθρα, έπεσαν εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή. Τα υπόλοιπα γλυπτά διασώθηκαν ακέραια και στη θέση τους. Συνεργείο της Εφορείας αποτελούμενο από αρχαιολόγους, συντηρητές και τεχνικούς, εργάζεται εντατικά ώστε να αποδοθεί το Μουσείο το ταχύτερο δυνατόν στο κοινό.

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, καθώς η αρχική πληροφόρηση σχετικά με τις συνέπειες του σεισμού στα εκθέματα, έκανε μόνον λόγο για «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές». Ωστόσο, κανείς δεν ανέφερε, όπως προσθέτει το ρεπορτάζ του Kostoday, ούτε τη θραύση των αγαλμάτων αλλά ούτε και το γεγονός ότι για αυτήν ευθύνεται ο τρόπος που είχαν στηθεί οι βάσεις.

Σε ανακοίνωσή της, πριν τη δημοσίευση του Δελτίου Τύπου από το Υπ. Πολιτισμού, η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωνε:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έκανε επιλεκτικές και ολιγόλογες ανακοινώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός  σε μνημεία και  αρχαιολογικούς χώρους της Κω.

Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, όμως, διαχρονικά, λόγω της μέριμνας των αρμόδιων αρχαιολόγων, οι περιπτώσεις καταστροφής πολιτιστικών θησαυρών είναι σπάνιες.

Η περίπτωση της πτώσης των αγαλμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, αποτελεί πρωτοφανές γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται σε πλημμελή στερέωση τους. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να διερευνήσει το περιστατικό και να αναζητήσει τυχόν ευθύνες για την ανεπίτρεπτη αυτή καταστροφή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή