«Οχι» ΙΣΑ στη νέα πρωτοβάθμια περίθαλψη

«Οχι» ΙΣΑ στη νέα πρωτοβάθμια περίθαλψη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο Σύλλογος χαρακτηρίσει το σχέδιο νόμου «πρόχειρο», με «σοβαρές αδυναμίες καθώς δεν διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του σε δύο σημεία του νομοσχεδίου. Το ένα αφορά το αυστηρό σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένους γιατρούς (γνωστό και ως gatekeeping). Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά. Αν και ο ΙΣΑ εμφανίζεται θετικός στη θέσπιση του οικογενειακού γιατρού που θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, δηλώνει αντίθετος «σε οποιαδήποτε μορφή gatekeeping, που θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο αντιδρά ο ΙΣΑ είναι η δυνατότητα παραπομπής για εξετάσεις και από άλλους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι μαίες-μαιευτές θα μπορούν να συνταγογραφούν τεστ Παπανικολάου και σχετικές με την κύηση εξετάσεις, αλλά και να λαμβάνουν τραχηλικό επίχρισμα για το τεστ Παπανικολάου. «Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα θεσμοθετείται η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο ΙΣΑ θεωρεί απαράδεκτο ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος τονίζει ότι «πρόκειται για μία δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας οδηγείται στη μετανάστευση και στελεχώνει τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών, ενώ η υγεία των Ελλήνων ασθενών παραδίδεται σε μη γιατρούς».

Ο ΙΣΑ «προβλέπει» ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα καταρρεύσει όταν εξαντληθούν τα κοινοτικά κονδύλια (έχει ενταχθεί σε τετραετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους), αφού δεν έχει διασφαλιστεί η απαραίτητη μελλοντική χρηματοδότηση. Ζητεί την απόσυρσή του και την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου συστήματος, που θα διασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή