Αρχισε η καταγραφή στην Κω

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή δείχνει να είναι, τελικά, η βλάβη που υπέστη από τον πολύ ισχυρό σεισμό το λιμάνι της Κω. Η πολιτεία προσανατολίζεται στην άμεση επισκευή του τμήματος με τις μικρότερες ζημιές και εν συνεχεία στην πραγματοποίηση διαγωνισμού για την επανακατασκευή του υπολοίπου.

Τρεις ημέρες μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό η Κως πασχίζει να επανέλθει στους ρυθμούς της. «Από χθες αραίωσαν και οι μετασεισμοί και ο κόσμος άρχισε κάπως να ηρεμεί», λέει ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

«Κάποιοι, βέβαια, για ψυχολογικούς λόγους προτιμούν να κοιμούνται έξω το βράδυ, αλλά οι περισσότεροι έχουν γυρίσει σπίτια τους. Πάντως, τα καταστήματα έχουν ανοίξει κανονικά, ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους και βγαίνει το βράδυ, οι περισσότεροι επισκέπτες συνεχίζουν κανονικά τις διακοπές τους».

Το Σάββατο ξεκίνησαν οι πρώτες αυτοψίες από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και του δήμου, με τις αιτήσεις πολιτών και επιχειρηματιών να ξεπερνούν μέχρι στιγμής τις 400.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες 140 αυτοψίες. Από αυτές:

• Οι 63 αφορούν  κατοικίες, εκ των οποίων 31 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 32 μη κατοικήσιμες.

• Οι 60 αφορούν επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 47 κρίθηκαν κατοικήσιμοι και 13 μη κατοικήσιμοι.

Συνολικά 51 κτίσματα (μεταξύ των οποίων 4 ναοί) κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Οι ζημιές εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην πόλη της Κω, καθώς ελάχιστες είναι οι ζημιές στα δημοτικά διαμερίσματα Κεφάλου, Πυλίου, Ασφενδίου, Καρδάμαινας και Αντιμάχειας. Oσον αφορά στα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κτιριακών Υποδομών (που έχει στείλει κλιμάκια μηχανικών στο νησί), τρία σχολικά συγκροτήματα στην Κω (1ο και 2ο Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο) χαρακτηρίστηκαν προσωρινώς ακατάλληλα και πρέπει να επισκευαστούν. Μικρότερες ζημιές εντοπίστηκαν σε ακόμα 20 σχολικά κτίρια, ενώ 47 σχολικά συγκροτήματα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Μέσα στα κτίρια που χρήζουν επισκευής στην πόλη της Κω είναι και τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες. «Πρόκειται για μικρές μονάδες, συνολικά όλες μαζί έχουν δυναμικότητα 400 κλινών, σε σύγκριση με τις 52.000 κλίνες που έχει όλο το νησί. Ετσι δεν ήταν δύσκολο οι τουρίστες να μετακινηθούν σε άλλα ξενοδοχεία», λέει ο κ. Κυρίτσης.

Οσο για τις ζημιές που υπέστη το λιμάνι του νησιού, εκτιμάται πως ένα τμήμα του μπορεί να αποκατασταθεί αμέσως για να εξυπηρετεί ένα οχηματαγωγό πλοίο. «Το υπόλοιπο λιμάνι, όμως, όπως μας πληροφόρησαν οι δύτες και οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, έχει μεγαλύτερη ζημιά και θα εκπονηθεί συνολική μελέτη για την αποκατάστασή του».

Αδειοδότηση του μπαρ

Ο δήμαρχος Κω απορρίπτει τις αιτιάσεις σχετικά με την αδειοδότηση από τον δήμο του μπαρ που κατέρρευσε με συνέπεια τον θάνατο δύο νέων. «Το κτίριο αυτό λειτουργούσε ως μπαρ από τη δεκαετία του ’70. Βάσει της νομοθεσίας, δεν χρειάζεται μελέτη στατικής επάρκειας για να αδειοδοτηθείς, αλλά μόνο μελέτη πυρασφάλειας. Μάλιστα, με πρόσφατο νόμο καταργήθηκε και αυτή και αρκεί να υποβάλεις μια απλή αίτηση για να λάβεις άδεια λειτουργίας. Επομένως ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί το κτίριο από την πολεοδομία είναι να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του ή να γίνει καταγγελία».

Βελτιώνεται η υγεία των τραυματιών

Θετικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων Ελλήνων και αλλοδαπών που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου με σοβαρά τραύματα που υπέστησαν κατά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Παρασκευής στην Κω. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο 21χρονος Σουηδός που είχε εμφανίσει εγκεφαλική αιμορραγία, αν και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχει ξυπνήσει, είναι πλέον σε ήπια καταστολή και σε βελτιούμενη κατάσταση, ενώ αναμένεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικό χειρουργείο. Σημαντικά βελτιωμένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση του 23χρονου Νορβηγού ο οποίος έχει υποστεί ακρωτηριασμό στα κάτω άκρα, ο οποίος αναμενόταν χθες να μεταφερθεί από τη ΜΕΘ όπου νοσηλευόταν στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου. Στην οφθαλμολογική κλινική παραμένει ο 37χρονος Ελληνας που τραυματίστηκε στον δεξιό οφθαλμικό κόγχο, ενώ σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική η 28χρονη Ελληνίδα (υπέστη κατάγματα στα πόδια), η οποία αναμένεται να είναι η πρώτη που θα λάβει εξιτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή