Πιέσεις φαρμακοποιών σε ΕΟΠΥΥ

Πιέσεις φαρμακοποιών σε ΕΟΠΥΥ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται οι φαρμακοποιοί των μεγάλων πόλεων της χώρας, λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για ιατροτεχνολογικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα. Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά περιμένουν έως τέλος της εβδομάδας τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τηρήσει τις δεσμεύσεις για αποπληρωμή του συνόλου των γνωματεύσεων που εκτέλεσαν τον Ιανουάριο. 

Σε αντίθετη περίπτωση, έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά υλικά και αναλώσιμα από 1η Αυγούστου. Και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης –εάν και δεν έχουν λάβει απόφαση για κινητοποιήσεις– δηλώνουν ότι λόγω της έλλειψης ρευστότητας, δεν αποκλείεται εντός του Αυγούστου να μην μπορούν να χορηγούν τα υλικά στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, από τις 3.100 φαρμακεία της Αττικής, μόνο τα 980 είχαν πληρωθεί για τον μήνα Ιανουάριο για αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, ιατροτεχνολογικά υλικά (ορθοπεδικές, αναπνευστικές συσκευές κ.ά.) και σκευάσματα ειδικής διατροφής που χορήγησαν σε ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει δεσμευθεί ότι έως τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της Αττικής θα έχουν εξοφληθεί όλο τον Ιανουάριο και ότι εντός του Αυγούστου θα ακολουθήσει η πληρωμή άλλων δύο μηνών. «Θα περιμένουμε έως την Πέμπτη και μετά θα πάμε σε έκτακτο Δ.Σ. για να δρομολογήσουμε την αντίδρασή μας», σημειώνει ο κ. Λουράντος.

Στα όρια της υπομονής δηλώνουν ότι βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων η πλειονότητα παραμένει απλήρωτη επί επτά μήνες. Αλλωστε, μόνο το 25%-30% των φαρμακείων Θεσσαλονίκης έχει εξοφληθεί για τα παραπεμπτικά για αναλώσιμα, ιατροτεχνολογικά υλικά και σκευάσματα ειδικής διατροφής του Ιανουαρίου 2017. Οπως αναφέρουν, δεν αποκλείεται εντός του Αυγούστου να μην μπορούν να χορηγούν υλικά στους ασφαλισμένους, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, η οποία θα φρενάρει της αναγκαίες παραγγελίες. «Εχουμε φτάσει στα όρια της απόγνωσης», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης και προσθέτει «δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ». Πάντως, ο ΦΣΘ δεν έχει λάβει απόφαση για κινητοποιήσεις, με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί κεντρικά, από το νέο Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η σύσταση του οποίου ακόμα εκκρεμεί.

Ο ΕΟΠΥΥ για την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμών παρόχων (μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί) αλλά και ασφαλισμένων, προωθεί την αύξηση του αριθμού των Περιφερειακών Διευθύνσεων. Τροπολογία στο σ/ν για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων νέων περιφερειακών διευθύνσεων στην Αττική (σήμερα λειτουργούν 7). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία θα δημιουργηθεί στον Δήμο Καματερού, μία στο κέντρο της Αθήνας και από μία στα νότια και στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου. Ειδικά για τις δύο πρώτες ο στόχος είναι να ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή