ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Τα νοσοκομεία των νησιών των Κυκλάδων δεν διαθέτουν κλίνη εντατικής θεραπείας. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δυναμικότητας έξι κλινών, μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου και στα Επτάνησα ΜΕΘ τεσσάρων κλινών μόνο στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μόνο οκτώ κλίνες εντατικής (στο νοσοκομείο Λαμίας) και η Δυτική Μακεδονία μόλις τέσσερις (νοσ. Πτολεμαΐδας). Το καλοκαίρι ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών εντατικής μειώνεται, καθώς πολλές «κλείνουν» για να γίνει η απαραίτητη απολύμανση. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα η λίστα αναμονής αγγίζει τους 100 ασθενείς λόγω ιώσεων και σοβαρών χειρουργείων που αναστέλλονται το καλοκαίρι. Ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έως και 300 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο που χειρουργήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό.

Τη χρόνια παθογένεια του τομέα εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με έρευνά της για την κατάσταση των ΜΕΘ σε 58 νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 150 κλίνες εντατικής πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμα και οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν σύμβαση για να παραχωρούν στο ΕΣΥ κάποιες κλίνες σε ΜΕΘ, κατά καιρούς διακόπτουν αυτή τη συνεργασία, καθώς τους οφείλονται νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ.

Κατά την Ομοσπονδία, στα χαρτιά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 540 (440 σε δημόσια νοσοκομεία και 100 σε ιδιωτικές κλινικές). «Ποτέ όμως σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων κλινών. Χάνονται κατά διαστήματα κλίνες για απολύμανση, καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά που δεν χρειάζονται ΜΕΘ, αναστέλλεται η λειτουργία κλινών κατά διαστήματα λόγω έλλειψης προσωπικού», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει πως «ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες».

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, πλήρως εξοπλισμένες ολόκληρες ΜΕΘ, ή κλίνες εντατικής είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Πολυγύρου η μονάδα δυναμικότητας είναι κλειστή, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» δεν είναι ενεργές οκτώ κλίνες, στο «Αττικόν» 11 κλίνες, στο Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων τέσσερις κλίνες, στο νοσοκομείο Τρίπολης πέντε κλίνες και στο νοσοκομείο Καβάλας έξι κλίνες.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία δράττεται της ευκαιρίας να επιτεθεί στον κ. Πολάκη σε προσωπικό επίπεδο, καλώντας τον να δημοσιοποιήσει το δίπλωμα εξειδίκευσης Εντατικολογίας που έχει, «για να κλείσει τα στόματα και τις φήμες που κυκλοφορούν», όπως αναφέρει.