Διμερείς επαφές Τόσκα για ασφάλεια και τρομοκρατία

Διμερείς επαφές Τόσκα για ασφάλεια και τρομοκρατία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα αστυνομίας και πυροσβεστικής υπέγραψαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Κύπριος ομόλογός του Ιωνάς Νικολάου. Οι διμερείς επαφές έγιναν χθες το πρωί στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του Κύπριου ομολόγου του Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Στο περιθώριο των συναντήσεων συμφωνήθηκε να υπάρξει εντατικότερη ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Νωρίτερα, ο κ. Τόσκας είχε συνάντηση και με τον Βρετανό υπουργό Μετανάστευσης κ. Brandon Lewis. Oι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας. Εξάλλου, στα κλιμάκια του Frontex και της Europol που βρίσκονται στην Ελλάδα μετέχουν –σήμερα– 23 Βρετανοί αξιωματικοί. Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός φέρεται να συζήτησε διερευνητικά με τον Βρετανό αξιωματούχο το ενδεχόμενο εκπαίδευσης Ελλήνων αστυνομικών από συναδέλφους τους, της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σε θέματα αστυνόμευσης αστικών κέντρων. Το επόμενο διάστημα, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός αναμένεται να ταξιδέψει στη Μ. Βρετανία για διμερείς επαφές και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκπαίδευση

Το πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και κυπριακής αστυνομίας προβλέπει συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού των δύο σωμάτων και κυρίως τη δυνατότητα των Κύπριων αστυνομικών να εκπαιδεύονται στην Ακαδημία της ΕΛ.ΑΣ. σε «ειδικά» θέματα, όπως η ισλαμική τρομοκρατία. «Θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντική είναι η στενή συνεργασία που μπορούν να έχουν οι δύο χώρες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα όσον αφορά το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία», δήλωσε ο κ. Νικολάου. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο αν. υπουργός Δημόσιας Τάξης της Κύπρου διευκρίνισε ότι «εκείνο το οποίο προέχει για μας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών σε ό,τι αφορά την ισλαμική τρομοκρατία και συγκεκριμένα τη δράση του “Ισλαμικού Κράτους”».

Οπως διευκρινίστηκε, τα δύο πρωτόκολλα αποτελούν συνέχεια παλαιότερων συμφωνιών που είχαν υπογραφεί το 2003 και το 2007 αντιστοίχως, δίχως ποτέ να τεθούν σε ισχύ. Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, οι συμφωνίες τίθενται άμεσα σε ισχύ: «Προχωράμε σε βήματα συνεργασίας ώστε οι Κύπριοι αστυνομικοί και οι Κύπριοι πυροσβέστες να μπορούν να έρχονται από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο στις σχολές, ανάλογα με τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Την απορία του για τη μη εφαρμογή των δύο παλαιότερων συμφωνιών εξέφρασε ο κ. Νικολάου. Είπε χαρακτηριστικά ότι «κληθήκαμε να εφαρμόσουμε δύο συμφωνίες, οι οποίες είχαν γίνει η μία το 2003 και η άλλη το 2007. Τόσο εγώ όσο και ο Νίκος (σ.σ. Τόσκας) είχαμε εκφράσει μια έντονη απορία για το πώς ουσιαστικά αυτές οι συμφωνίες δεν έτυχαν προσοχής ώστε να εφαρμοστούν». Από τη συνάντηση δεν έλειψαν οι αναφορές στις πρόσφατες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο και στα ενεργειακά καθώς ο κ. Νικολάου εξέφρασε –όπως είπε– τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ελλάδα για τη στήριξή της αυτή την περίοδο. «Δεν μιλάω μόνο για το Κυπριακό, μιλώ γενικότερα για τη στήριξη – και μην παρεξηγηθούμε, δεν μιλούμε για την ΑΟΖ δεν έχουμε πόλεμο, μην ανησυχείτε. Τα πράγματα βαίνουν πολύ καλά, όπως έχουν προγραμματιστεί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή