ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του τεμένους

26s5tem

Παράταση έως το τέλος του έτους πήρε η κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Αιτία, η καθυστέρηση του υπουργείου Υποδομών να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, ώστε αυτός να πραγματοποιήσει τις εργασίες που του έχουν ζητηθεί. Η αναβλητικότητα αυτή επηρεάζει τον χρόνο περαίωσης του έργου και γεννά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης στο όλο θέμα.

Η σύμβαση με την κοινοπραξία των τεσσάρων μεγαλύτερων κατασκευαστικών της χώρας (J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT) υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου 2016. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου ήταν ο Απρίλιος του 2017. Παρότι ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο και είναι «καθαρός» δεσμεύσεων, δεν έλειψαν οι αιτίες καθυστέρησης: για παράδειγμα, η κατάληψη του χώρου από ακροδεξιά στοιχεία, η οποία έληξε έπειτα από παρέμβαση της αστυνομίας στα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα η επίσημη παράδοση του οικοπέδου να γίνει στις 4 Νοεμβρίου.

Σήμερα το κτίριο του τεμένους έχει πλέον κατασκευαστεί. Εν τω μεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση (ν. 4414/16) η πολιτεία είχε αλλάξει τα σχέδιά της για τον χώρο, ζητώντας την κατεδάφιση οκτώ βοηθητικών κτιρίων του Πολεμικού Ναυτικού και μειώνοντας τον διαθέσιμο αύλειο χώρο. Οι επιπρόσθετες εργασίες προβλέφθηκε ότι θα καλυφθούν οικονομικά με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης, η οποία δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Ετσι, τον Μάιο δόθηκε η πρώτη παράταση, που έληξε πριν από λίγες ημέρες και ακολούθησε δεύτερη, έως το τέλος του έτους, την οποία ενέκρινε προ ημερών ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γ. Δέδες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το τέμενος θα έχει έκταση 1.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει δύο λατρευτικούς χώρους. Εναν για τους άνδρες, χωρητικότητας 300 ατόμων και έναν για τις γυναίκες, χωρητικότητας 50 ατόμων. Το κτίριο θα φιλοξενεί τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, τουαλέτες), τα γραφεία του ιμάμη και του μουεζίνη και θα διαθέτει κρήνη, όπως επιβάλλει η μουσουλμανική παράδοση, αλλά όχι μιναρέ. Δίπλα στο τέμενος θα ανεγερθεί βοηθητικό κτίσμα για τις μονάδες θέρμανσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 887.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι η χωροθέτηση τεμένους στον Ελαιώνα και η κατασκευή του έργου αποκλειστικά από εθνικούς πόρους εγκρίθηκε το 2006 (ν.3512). Σύμφωνα με τον νόμο, ο ιμάμης θα ορίζεται από την ελληνική πολιτεία, η οποία θα έχει και την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του τεμένους.